Chladicí čerpadlo na ISS má poruchu, NASA problém řeší

Washington/Moskva - Experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) řeší poruchu chladicího čerpadla na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), která by teoreticky mohla mít závažné následky. Šestičlenné posádce ale podle mluvčího NASA Joshe Byerlyho aktuálně žádné nebezpečí nehrozí.

Čerpadlo má poruchu a na chvíli přestalo fungovat. Nyní už pracuje normálně a odborníci se snaží zjistit, zda šlo o mechanickou poruchu, nebo chybu v počítačovém programu. Problém by mohl být vážný, žádné důvody k poplachu ale zatím nejsou.

Byerly v Houstonu řekl, že za problém může nejspíš stávkující ventil. Samotné čerpadlo je umístěno na vnějším plášti ISS. „Pokud jde o softwarovou chybu, napraví ji nová verze programu nebo záplata. Jde-li o mechanický problém, je to něco jiného,“ řekl Byerly. Jasno bude podle něj během několika příštích dnů.

Čerpadlo je jedním ze dvou na palubě ISS, která mají na starosti chlazení. Posádka složená ze tří Rusů, dvou Američanů a jednoho Japonce preventivně vypnula několik palubních přístrojů, aby snížila zatížení elektrických agregátů.

Americká nákladní kosmická loď Cygnus, projekt privátní firmy Orbital Sciences, má příští středu (v noci na čtvrtek SEČ) odstartovat ke své první „pravidelné“ cestě na ISS. Sedmitunová loď Cygnus tam přistála už letos v září, let byl ale označen jako testovací. Cygnus má vynést na oběžnou dráhu nosná raketa Antares. Na ISS má dorazit 21. prosince s 1,3 tuny nákladu, zejména s pitnou vodou, potravinami, náhradními díly a přístroji pro vědecké experimenty. K americkému modulu Harmony má loď s pomocí automatického manipulátoru připojit americký astronaut Michael Hopkins a jeho japonský kolega Koiči Wakata. Po odpojení od ISS Cygnus shoří ve vrchních vrstvách atmosféry.

Chladicí systém se automaticky sám odpojil, když zaznamenal nezvyklé teplotní hodnoty. Palubní přístroje včetně tří lednic s výsledky experimentů má nyní na starosti druhé, nepoškozené chladicí zařízení.

Byerly potvrdil informace ruských expertů, že k opravě poškozeného čerpadla bude možná zapotřebí výstup do otevřeného vesmíru. Podobné výpravy byly pozastaveny po incidentu z letošního července, když do přílby italského kosmonauta Luky Parmitana začala během výstupu prosakovat voda.