U Tádžiků si potrpí na německá auta - zřejmě ale kradená

Berlín – V autech, která německým majitelům ukradli v Německu a v Litvě, jezdí lidé blízcí rodině tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona. Podle deníku Bild jde asi o dvě stovky automobilů, včetně 93 luxusních BMW, které německá policie našla díky navigaci GPS. Berlínská policie informaci potvrdila, Tádžikistán ale na žádosti o právní pomoc při řešení kauzy nereaguje.

Berlínský senátor Thomas Heilmann podle německého listu v dopisu z letošního května upozornil vedení německé diplomacie, že „většina vozů je v držení osob, které mají obchodní nebo rodinné svazky s tádžickým prezidentem“. Tádžické velvyslanectví v Berlíně tvrzení označilo za zcela nepodložené. Pomluvy prý mají pošpinit dobrou pověst Tádžikistánu a jeho prezidenta.

Rachmon se drží u moci už bezmála třicet let. Někdejší šéf socialistického státního statku a otec devíti dětí kontroluje exekutivu, média i soudy, podařilo se mu potlačit i vliv náboženských extremistů. Počátkem listopadu s přehledem obhájil už potřetí svůj prezidentský mandát. Západní státy již léta označují tádžický režim za nedemokratický a veškeré dosavadní volby za netransparentní a režimem zmanipulované. Země se řadí mezi nejzaostalejší asijské státy, téměř polovina z osmi milionů obyvatel žije pod hranicí bídy.