Co slaví Číňané na Štěpána? Maovy narozeniny

Peking - Čínské vedení si dnes připomnělo 120. výročí narození zakladatele komunistické Čínské lidové republiky Mao Ce-tunga. Prezident Si Ťin-pching a další čelní politici se poklonili Maově obří soše na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men. Součástí pečlivě zvoleného scénáře oslav byla i návštěva vůdcova mauzolea.

Podle agentury Nová Čína si čínské politické špičky u nabalzamovaného Maova těla „připomněly slavné úspěchy soudruha Mao Ce-tunga“. Ústřední stranický deník Žen-min ž'-pao nicméně o Maově výročí na úvodní straně nepřinesl ani zmínku.

„Nejlepší oslavou bude pokračování současných ekonomických reforem“

Až na sedmé straně pozdravil v celostránkovém komentáři stranického vůdce jako „skvělého proletářského revolucionáře, stratéga a teoretika“. Nejlepší oslavou Maova jubilea bude podle stranického listu důsledné pokračování nynějších ekonomických reforem.

Oslavy se vyhýbají zmínkám o Maově roli během politické kampaně takzvaného velkého skoku a za kulturní revoluce, tedy při dvou tragických etapách ve vývoji moderní Číny, které stály životy miliony lidí. Komentář Žen-min ž'-pao píše, že chyby, kterých se Mao ve starším věku dopustil, hodnotí strana v kontextu odkazu „pozoruhodného revolucionáře a marxisty“.

Čína chystá nové vydání Maovy rudé knížky

Letos v září čínské úřady oznámily, že chystají nové vydání sbírky politických myšlenek Mao Ce-tunga, známé ve světě jako Rudá knížka. Nynější čínský vůdce Si Ťin-pching je podle politologů Maovým obdivovatelem a vrací se k jeho terminologii i některým jeho ideám.

Mao Ce-tung, čínský politik a předseda Ústředního výboru Komunistické strany Číny v letech 1943 až 1976 je považován za zakladatele komunistického čínského státu. Svým vlastním pojetím marxismu, který přepracoval v maoismus, přinesl zemi politickou destabilizaci a hospodářský krach. V důsledku jeho socialismu zemřelo více jak 70 milionů lidí.
Mao Ce-tung se narodil 26. prosince 1893 v provincii Chu-nan. Absolvoval učitelskou školu a pracoval jako knihovník. V roce 1921 pomáhal založit Komunistickou stranu Číny a od roku 1928 stál ve vedení revoluční vlády na jihu země, která vedla válku proti Kuomintangu. Ve 30. letech byl pak jedním z vůdců Dlouhého pochodu, který ho přivedl do čela komunistické strany. Stal se tedy generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny a po vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949 byl do roku 1959 jejím předsedou.
Jeho realizace socialismu pomocí taktiky „velkého skoku vpřed“ a kulturní revoluce přinesla zemi ekonomické problémy. Po naprostém krachu Mao odstoupil ze všech státních funkcí, zůstal však předsedou strany a zachoval si zásadní vliv. V 70. letech lékaři Mao Ce-tungovi zjistili nevyléčitelnou sklerózu míšních nervů. Přenechal tedy svůj rozhodný vliv své manželce Ťiang Čching a jejím spolupracovníkům. V roce 1976 ho postihly tři infarkty a na poslední z nich zemřel.