Kvadraturu kruhu hledal italský architekt v Číně

Kanton - V čínském Kantonu dostavěli ambiciózní budovu ve tvaru kruhu. I když stojí mimo centrum města, má být jeho novým symbolem. Italský architekt Joseph di Pasquale se inspiroval tradičním čínským předmětem – nefritovým diskem. Stavba je 138 metrů vysoká a má 33 podlaží. „Jak víme, Kanton je bránou čínského jihu. Kdokoli do města přijede po nových dálnicích, spatří naši budovu. Je to mezník nové éry Kantonu. Představuje vůli města stát se střediskem světového obchodu,“ myslí si manažer stavby John Ma.

Nefritový disk je v čínské kultuře symbolem přepychu, pro mnohé ale také atributem nevkusně okázalého bohatství. Kruh představuje pro Číňany dovršení a harmonii. „Nefritový disk není jen krásný, v čínské tradici také představuje moc, bohatství a fantazii. Vyjadřuje lidská přání,“ řekl Ma.

Otvorem prý mají lidé nahlížet do lepší budoucnosti. Přičtou-li odraz v Perlové řece, vyjde číslo osm, které znamená štěstí. Využitím motivu čtverce po obvodu stavby se chtěl architekt přiblížit k nemožnému – kvadratuře kruhu.

Kontroverzní budova s otvorem o průměru čtyřicet sedm metrů je hotová. Sídlit v ní bude firma obchodující s plasty. Do komplexu už investovala přes 16 milionů dolarů, částka ale ještě není konečná. Nová dominanta kromě obchodníků přitahuje turisty i místní. „Myslím, že ten architekt je velmi odvážný. Navrhl něco, na co si jiní netroufali. Je to pro Kanton moc výjimečná stavba,“ řekla studentka architektury Ash Sze.

Dosud ve městě hrála architektonický prim tamní televizní věž dokončená v roce 2009. Se svými šesti sty metry je pátou nejvyšší budovou na světě.

Nefritový disk má být novým symbolem Kantonu (zdroj: ČT24)