Při nepokojích ve Venezuele zemřeli dva lidé

Caracas - Dva lidé zemřeli a dalších 23 se zranilo ve venezuelské metropoli při střetech mezi stoupenci a odpůrci vlády prezidenta Nicoláse Madura. Caracas zažil nejnásilnější protesty od jeho dubnového nástupu do funkce. Opozici vadí rozmach kriminality a korupce v zemi. Prezidenta viní také z propadu hospodářství. Podle Madura se jedná o pravicový pokus o puč.

V přestřelce zemřel jeden provládní aktivista a jeden student, uvedla vrchní státní zástupkyně Luisa Ortega Díazová. Zástupkyně venezuelské opozice María Corina Machadová mluvila nejprve o údajné smrti dvou studentů na protivládní demonstraci. „Zabili dva Venezuelany za to, že pozvedli svůj hlas,“ řekla Machadová kolumbijské televizi. 

Jeden z představitelů vlády na to ale řekl, že může potvrdit smrt jen jednoho z účastníků demonstrací, který navíc pocházel z provládního tábora. „Byl to soudruh zavražděný pravicovými fašistickými hordami,“ řekl předseda parlamentu Diosdado Cabello. 

Na ulicích Caracasu a dalších měst se už několik týdnů odehrávají protivládní demonstrace. Dnes se sešla v Caracasu i demonstrace stoupenců vlády a v jejím závěru nastala přestřelka. Policie předtím reagovala na pálení pneumatik na ulicích slzným plynem a střelbou gumovými projektily.

Opozice vystupuje proti rozmachu kriminality, korupci a ekonomickému propadu. Maduro, který převzal vedení státu z rukou krajně levicového autoritáře Huga Cháveze, tvrdí, že jeho vládu chtějí svrhnout pravicoví „fašisti“.