Veterán na základně Fort Hood zabil tři lidi, 16 jich zranil

Washington - Tři lidi zabil a dalších nejméně 16 zranil voják na vojenské základně Fort Hood v americkém Texasu. Atentátník později sám spáchal sebevraždu. Šlo o veterána z Iráku, kde sloužil v roce 2011. Muž trpěl psychickými potížemi, léčil se kvůli depresím a stavům úzkosti. Podle velitele základny příčinou střelby mohl být jeho labilní psychický stav i to, že se údajně před činem pohádal s jinými vojáky. Vojenský komplex Fort Hood zažil krvavý útok již v roce 2009, kdy zahynulo 13 lidí.

Jak sdělil novinářům velitel základny Mark Milley, příčinou útoku nejspíš byl špatný psychický stav pachatele. Objevily se také informace, že se před střelbou pohádal s jinými vojáky, podrobnosti se ale ještě prověřují. Nic však nenasvědčuje tomu, že by se během útoku zaměřil na někoho konkrétního.

Úřady nejprve jméno útočníka nezveřejnily, později ale Milley oznámil, že šlo o čtyřiatřicetiletého Ivana Lopeze, původem z Portorika. Lopez byl podle něj ženatý, v roce 2011 sloužil čtyři měsíce v Iráku a po návratu trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. K útoku použil pistoli ráže .45, která byla nedávno zakoupena. Do Fort Hoodu přijel v únoru z jiného vojenského zařízení.

Voják začal střílet ve čtyři hodiny odpoledne místního času (23:00 našeho času) v jedné budově. „Má se za to, že vešel do jedné z budov a začal zde střílet. Pak nasedl do auta, střílel z auta, vystoupil z něj a vstoupil do jiné budovy. Tady začal pálit znovu,“ popsal řádění útočníka velitel Milley.

Jeho akce skončilo až po příjezdu vojenské policie. Při konfrontaci s její příslušnicí muž zvedl ruce vzhůru. Pak ale rychle vytáhl pistoli a střelil se do hlavy, vylíčil generálporučík Milley. Americký zpravodaj ČT Martin Řezníček uvedl s odkazem na neoficiální informace, že incidentu mohla předcházet hádka dvou vojáků.

Nemocnice v texaském Tempelu, kam byli převezeni někteří ze zraněných, sdělila, že devět postřelených je na jednotce intenzivní péče a stav tří je kritický. Dalších šest pacientů je stabilizováno. Jiné postižené ošetřili v armádním zdravotnickém centru na základně. Všichni mrtví a zranění prý patří k vojenskému personálu. Podle ošetřujícího lékaře Glena Couchmena mají oběti nejčastěji různá zranění hrudníku, břicha, končetin a krku.

K incidentu už se vyjádřil i americký prezident Barack Obama, který řekl, že je událostí otřesen: „Vojáci na této základně už toho obětovali tolik za naši svobodu. Mnoho z nich opakovaně sloužilo na misích v Iráku a Afghanistánu. Na své domácí základně se musí cítit bezpečně. Musíme zjistit, co se přesně stalo.“ Americký ministr obrany střelbu ve Fort Hood označil za „strašlivou tragédii“.

Nové debaty o zbraních v USA?

Událost je třetím případem střelby na vojenských základnách v USA během posledního půl roku. Před sedmi měsíci ve Washingtonu, v jednom ze sídel námořnictva přišlo o život 13 lidí včetně útočníka. Už tehdy se řešilo, že základny sice navenek připomínají pevnosti, ale dostat dovnitř zbraně, které jsou zde bez registrace zakázané, není zas tak těžké.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Tamir Kalifa

Tyto incidenty a série podobných případů na veřejných místech, jako jsou školy nebo obchodní centra, navíc vyvolávají celostátní debaty ohledně dosavadní poměrně shovívavé právní úpravy prodeje střelných zbraní v USA. Američané si tak například opět kladou zásadní otázku, zda mají mít možnost pořídit si vražedné nástroje i lidé s duševními problémy.

Fort Hood je jedna z největších vojenských základen v USA. Pracuje tu a žije dohromady okolo 50 tisíc lidí. V minulosti neblaze proslula masakrem jiného útočníka, v roce 2009 tady major americké armády Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a dalších 30 zranil. Loni ho soud za tento čin odsoudil k trestu smrti. Radikální muslim nyní pouze v cele smrti čeká na vykonání rozsudku.

Tragické případy střelby na amerických vojenských základnách

  • 18. října 1993 - Jednoho muže a dvě ženy zastřelil a další dvě zranil útočník na vojenské základně Fort Knox v americkém státě Kentucky. Po útěku ze základny se pokusil o sebevraždu.
  • 21. června 1994 - Muž se samopalem vnikl na kliniku na vojenské letecké základně Fairchild v západoamerickém státě Washington a ze samopalu AK-47 začal střílet na pacienty i personál. Čtyři lidé byli zabiti a 19 zraněno.
  • 28. října 1995 - Na cvičící kamarády začal střílet americký voják na vojenské základně Fort Bragg v Severní Karolíně. Jeden důstojník přišel o život a 20 dalších mužů utrpělo zranění.
  • Březen 2003 - Americký seržant Hasan Akbar spáchal atentát v americkém vojenském táboře v Kuvajtu, byl obviněn ze dvou vražd a 17 pokusů o vraždu. V dubnu 2005 jej vojenský soud na základně Fort Bragg v Jižní Karolíně odsoudil k smrti.
  • 7. června 2005 - Seržant americké armády Alberto Martinez zavraždil svého velícího důstojníka a dalšího důstojníka na základně v severoiráckém Tikrítu.
  • 22. října 2007 - Americký námořník zastřelil na vojenské základně USA v Bahrajnu dvě kolegyně a pak obrátil zbraň proti sobě.
  • 5. listopadu 2009 - Psycholog americké armády major Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a asi 29 osob zranil na vojenské základně Fort Hood v Texasu. Loni v srpnu byl odsouzen k trestu smrti.
  • 22. března 2013 - Na armádní základně námořní pěchoty Quantico v americkém státě Virginia zastřelil voják jednoho kolegu a poté se zabarikádoval v kasárnách. Když se tam k němu strážci zákona dostali, našli jej mrtvého spolu s další obětí.
  • 16. září 2013 - Bývalý záložník vojenského námořnictva Aaron Alexis zastřelil 12 lidí a několik dalších zranil v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu. Při útoku sám zahynul. Podle médií trpěl psychickými problémy.
  • 3. dubna 2014 - Na americkou vojenskou základnu Fort Hood ve státě Texas ve středu večer (v noci na čtvrtek SELČ) zaútočil střelec, který zabil tři lidi a dalších 16 zranil, poté spáchal sebevraždu. Motiv činu zatím není znám, ale nic neukazuje na to, že šlo o teroristický čin; útočník sloužil v Iráku a po návratu trpěl posttraumatickou stresovou poruchou.