Kvůli testům KLDR vyšlou USA k Japonsku dva torpédoborce

Tokio/Washington - Spojené státy umístí do japonských vod dva nové torpédoborce vybavené systémem protiraketové obrany v reakci na nedávné raketové testy KLDR. Prohlásil to dnes americký ministr obrany Chuck Hagel na tiskové konferenci po jednání se svým japonským protějškem v Tokiu. Počet bojeschopných amerických lodí ve flotile kotvící u Japonska tím do roku 2017 vzroste na sedm.

„Mohu oznámit, že Spojené státy plánují umístit do Japonska dvě další lodě s obranným protiraketovým systémem Aegis,“ prohlásil dnes Hagel. Systém Aegis je klíčovou součástí amerického protiraketového štítu, který Pacifiku chrání USA a Japonsko před raketami krátkého a středního doletu.

Americké námořnictvo loni provedlo dosud nejnáročnější test protiraket v rámci tohoto systému, který měl přesvědčit KLDR, Čínu či Írán o jeho účinnosti.

Umístění dvou nových torpédoborců k japonským břehům má podle Hagela proběhnout do roku 2017 a je reakcí na testy raket středního doletu, které koncem března provedl Pchjongjang. Američané tak budou mít v japonských vodách již sedm lodí vybavených protiraketovým systémem.

KLDR odpálila rakety do oblasti Japonského moře, za což ji v deklaraci navržené Washingtonem odsoudila OSN. Japonský ministr obrany pak v sobotu nařídil bojovým lodím v Japonském moři sestřelit jakékoli další balistické rakety odpálené ze Severní Koreje.

Vydáno pod