Buteflika vyhrál prezidentské volby v Alžírsku, opozice protestuje

Alžír - Dosavadní alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika bude v čele státu i nadále. Podle oficiálních výsledků voleb získal podporu 81,5 procenta hlasů. Jeho protikandidát Alí Benflís už dříve uvedl, že výsledky hodlá napadnout. Hlasování podle něj totiž provázely rozsáhlé podvody. Buteflika vládne zemi tvrdou autoritářskou rukou. Podle kritiků je součástí tamního zkorumpovaného systému.

Autoritář Buteflika zřejmě opět vyhrál alžírské volby (zdroj: ČT24)

„Naše dějiny si budou pamatovat toto datum jako velký zločin proti národu odcizením hlasů občanů a zablokováním vůle lidu,“ prohlásil bývalý premiér Benflís při setkání se svými příznivci v Alžíru. Dodal, že hodlá využít všech dostupných nenásilných politických a právních kroků k odvolání se proti výsledkům čtvrtečních voleb.

Zvláštní komise pověřená dohledem nad průběhem hlasování ale zdůraznila, že se objevilo 130 stížností, což je podle ní malý počet v zemi, kde je 23 milionů registrovaných voličů. Stoupenci Butefliky již v noci na dnešek začali slavit v ulicích měst. V hlavním městě Alžíru provázely jejich veselí i ohňostroje. Ulicemi metropole projížděla houkající auta se státními vlajkami a portréty Butefliky.

Alžírský občan

„Volím Butefliku, protože ostatní kandidáti chtějí jen násilí a my chceme mír. Víme, že tu je korupce a že někteří lidé zemi Alžírsko okrádají, ale s tím se můžeme vypořádat.“

Radost z očekávaného vítězství Buteflikovým lidem trochu kazí nízká volební účast. Podle ministerstva vnitra totiž přišlo ve čtvrtek hlasovat 51,7 procenta registrovaných voličů, zatímco v minulých prezidentských volbách v roce 2009 to bylo oficiálně 74 procent. Komentáře si zvlášť všímají toho, že v Alžíru byla účast dokonce jen 37 procent.

Samotné volby provázely násilnosti. Vypukly především v Kabylsku východně od hlavního města Alžír. Při tamních zásazích policie proti mladým demonstrantům, kteří se snažili bránit obyvatelům v hlasování, utrpělo zranění asi 70 lidí. „Lidé odmítají tyto volby ve všech směrech. Nejsou to volby, je to fraška a její výsledek všichni známe,“ podotkl jeden z demonstrujících.

Buteflik je symbolem autoritativní stability

Současný sedmasedmdesátiletý autoritativní prezident nejspíš zvítězí i přesto, že je vážně nemocný a více než rok se téměř neukazoval na veřejnosti. Do volební místnosti se ve čtvrtek dostavil v kolečkovém křesle. Volební kampaň za něj vedli jeho političtí spojenci.

Podle komentářů však v Buteflikovi jeho početní příznivci vidí záruku stability a nezávislosti země. Kritici naopak tvrdí, že Buteflika je součástí zkorumpovaného státního aparátu a nezastaví se ani před falšováním volebních výsledků. Pátý a nejdéle sloužící alžírský prezident ale dokázal ukončit v roce 2002 desetiletou občanskou válku, která si vyžádala na 200 tisíc mrtvých, a ustál i protesty v rámci „arabského jara“ v letech 2010–2012.

Prezidentské volby v Alžírsku
Zdroj: ČTK/ZUMA/Mohamed Kadri

Buteflika, který je veteránem války o nezávislost, stojí v čele státu téměř 15 let a vyhrál jasně již troje prezidentské volby. To mu umožnila mimo jiné změna ústavy v roce 2008, která zrušila omezení umožňující vykonávat pětiletý prezidentský mandát pouze dvakrát.

Vydáno pod