Jeden z předáků krymských Tatarů nesmí vstoupit do Ruska

Kyjev - Rusko zakázalo Mustafu Džemilevovi, jednomu z vůdců krymských Tatarů, pro příštích pět let vstup na své území. Dnes to oznámilo neformální tatarské shromáždění medžlis. Údajně se tak stalo v době, kdy předák překračoval hranice poloostrova s Ukrajinou. Na zhruba dvoumilionovém Krymu, který ke svému území před měsícem připojila Ruská federace, žije asi 300 tisíc krymských Tatarů.

Džemilev, který je v současnosti ukrajinským poslancem, podle krymských Tatarů dostal na hranicích vyrozumění, že do 19. dubna 2019 na území Ruska nesmí. Tento tatarský politik v minulosti dlouhé roky medžlis vedl a také se ostře stavěl proti konání krymského referenda o budoucnosti poloostrova.

Autonomní ukrajinský Krym je nyní pod kontrolou Moskvy, která poloostrov připojila k Ruské federaci. Džemilev se v uplynulém týdnu na hranicích mezi anektovaným Krymem a Ukrajinou spolu s dalším tatarským představitelem Refatem Čubarovem dostali do problémů, když je ruští vojáci nejdříve odmítli na poloostrov bez udání důvodů vpustit.

Džemilev se nyní po víkendu na Krymu vracel zpět do Kyjeva. Po ruské anexi uvedl, že se obává o osud svého národa, neboť prý existují úvahy o vysídlení krymských Tatarů z poloostrova.

Moskva nicméně opakovaně prohlásila, že práva této menšiny zůstanou zachována. V pondělí prezident Vladimir Putin oznámil, že podepsal dekret o rehabilitaci krymských Tatarů a dalších příslušníků krymských etnických menšin, kteří během vlády sovětského diktátora Josifa Stalina čelili útlaku.

Nový přístup k ruskému občanství (zdroj: ČT24)

Počínaje pondělkem Rusové rovněž zakázali státním zaměstnancům, kteří pracují s utajovanými informacemi, aby cestovali do vybraných zemí. Podle portálu LifeNews je na seznamu asi 150 zemí, mimo jiné Spojené státy, Británie, Japonsko, Austrálie, ale také Česká republika a Slovensko.

Opatření se podle všeho týká pracovníků ministerstva vnitra, ministerstva obrany nebo protidrogových či imigračních úřadů, kteří mají vyšší stupeň bezpečnostní prověrky. Nařízení podle Interfaxu platí do odvolání.