KLDR zatkla čtyřiadvacetiletého amerického turistu

Pchjongjang - Severní Korea zadržela čtyřiadvacetiletého Američana. V den návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Jižní Koreji to dnes oznámila severokorejská agentura KCNA. Turista byl údajně zadržen kvůli nepatřičnému chování. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že o případu ví.

Incident se stal 10. dubna. Mladík, jehož KCNA identifikovala jako Millera Matthewa Todda, byl zatčen hned po příjezdu do KLDR, při vyřizování vstupních formalit. Podle zprávy severokorejské agentury měl muž platné turistické vízum, ale roztrhal je s křikem, že přijel do KLDR hledat útočiště. Jeden z uživatelů Twitteru napsal, že Američan přijel do KLDR požádat o azyl, a doprovodil to slovy: „Přeji dobrou zábavu.“

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová sdělila, že její úřad o zadržení amerického občana v KLDR ví. USA neudržují s KLDR diplomatické styky a jejich zájmy tam zastupuje Švédsko.

KLDR zadržuje v současnosti ještě jiného Američana. Je to misionář Kenneth Bae, který si odpykává 15 let nucených prací, k nimž ho Severokorejci za údajnou podvratnou protistátní činnost odsoudili loni. Zatčen byl v listopadu 2012, kdy jako představitel cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR.