USA zasáhla tornáda, zahynulo nejméně 18 lidí

Washington – Jih a střed Spojených států zasáhla tornáda a prudké bouřky. Obzvlášť těžce postihla oblasti v Oklahomě, Arkansasu a Iowě, kde zahynulo nejméně 18 lidí a více než sto dalších utrpělo zranění. Vichr byl tak silný, že převracel automobily, nákladní vozy i automobily s návěsy o 18 kolech.

Jako první smrtící živel zasáhl obyvatele oklahomského městečka Quapaw. Pak zpustošil celý pás území přes města Little Rock, Mayflower a Vilonia v Arkansasu. „To tornádo bylo strašně široké. Podle některých lidí mohlo měřit skoro kilometr. Byl to obrovský černý mrak. Běžel jsem zpátky do krytu a křičel, že už se to blíží,“ prohlásil obyvatel města Vilonia Brian Pruitt.

Centrum Vilonie bylo kompletně srovnáno se zemí. Pro obyvatele Vilonie šlo už o druhý smrtící úder tornáda v poslední době. Podobný pás území ničil živel před třemi lety.

Záchranářům komplikovaly práci popadané stromy na silnicích a stržené dráty elektrického vedení. Úřady musely nechat uzavřít dlouhý úsek dálnice I40. „Takovou spoušť už jsem kdysi viděl. Je to k pláči. Máme ale dobré zprávy od lidí, kterým se podařilo najít sousedy. Město se snaží informace ověřovat, ale je to náročné,“ poznamenal arkansaský státní zástupce Dustin McDaniel.

Nebezpečný živel udeřil i ve státech Nebraska, Iowa, Missouri a Kansas. V některých městech vítr dosahoval rychlosti 240 kilometrů za hodinu. Desítky tisíc obyvatel se ocitly bez elektrického proudu. Na dalších místech ve Spojených státech padaly kroupy.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil lidem postiženým tornádem nejhlubší soustrast z
Filipín, kde je na oficiální návštěvě. Ujistil, že federální úřady jsou na místě připraveny pomoci a že federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) bude spolupracovat s místními úřady. „Vaše země bude s vámi, aby vám pomáhala s obnovou, jak dlouho bude potřeba,“ prohlásil Obama a ocenil hrdinské úsilí záchranářů i sousedů.

Americká sezona tornád začala neobvykle pozdě. Tornádo třetího stupně Fujitovy škály, které přináší závažné škody, tu neviděli rovných 160 dní. Podle odborníků se jedná o čtvrté nejdelší období bez zničujících tornád v historii měření. "Špatné počasí může pokračovat i dnes, varování před možnými tornády platí pro Lousianu, Mississippi, Tennessee či Alabamu.
Některá tornáda se dokážou utvořit velmi rychle," poznamenal zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Tornádo je silně rotující vír, který se vyskytuje pod spodní základnou bouří a během své existence se aspoň jednou dotkne povrchu země. Rychlost větru se v něm pohybuje od 180 do 360 kilometrů za hodinu, ale může být i vyšší. Velikost tornád se nejčastěji pohybuje mezi 100 až 600 metry v průměru. Může trvat několik desítek vteřin, ale i hodiny, a dokáže zvednout i několikatunové předměty.