Obětí tornád jsou desítky, 75 milionů Američanů v ohrožení

Washington – Američtí záchranáři stále pátrají po desítkách pohřešovaných poté, co se včera nad centrální a jižní částí Spojených států přehnala tornáda. Mrtvých je nejméně 30, zraněných víc než 100. Naposledy živel zabíjel v Alabamě, Mississippi a Tennessee. Vítr zcela zničil desítky budov a zanechal desetitisíce lidí bez proudu. Podle meteorologů hrozí bouřky v oblasti i během dneška. Ohrožují až 75 milionů Američanů.

Bouřkový pás se nad Spojenými státy vytvořil v neděli, dosahoval od Oklahomy po Iowu, největší škody způsobil v menších městech ve své jižní části. Během pondělí se bouřkový systém posunul na východ. Tornádo zasáhlo například pětatřicetitisícové město Tupelo v Mississippi, kde vítr poškodil stovky budov a přetrhal elektrické vedení.

Úřady ve městě vyhlásily zákaz vycházení, podle starosty Jasona Shletona hrozilo, že Tupelo zasáhne ještě jedna vlna bouří. Záchranářské čety ale již začaly kontrolovat poškozené domy. „Bylo to vážně zlé. Teď se snažíme vytahovat lidi ven,“ řekl policejní šéf Tupela Bart Aguire.

Po tornádech zůstalo v USA 21 mrtvých (zdroj: ČT24)

Guvernér Arkansasu Mike Beebe uvedl, že jde o nejhorší katastrofu za dobu, co se v roce 2007 chopil úřadu. „Záchranná operace bude probíhat až do chvíle, než si budeme jisti, že jsme všechno prohledali, a všichni pohřešovaní budou nalezeni,“ řekl Beebe. Z návštěvy na Filipínách vyjádřil solidaritu s oběťmi také americký prezident Barack Obama a slíbil poškozeným oblastem podporu. „Federální vláda je na svém místě a vaše země je tady od toho, aby vám v maximální možné míře pomohla všechno zničené postavit znovu,“ uvedl Barack Obama.

Počet mrtvých nemusí být konečný a rozhodně není konečný výčet škod. Bouřkový systém se totiž stále nevyčerpal a přesouvá se dále na východ. V ohrožení jsou podle meteorologů i lidé ve státech Georgia a Tennessee. Bouřkový systém se nyní podle předpovědi bude přesouvat dále až k atlantickému pobřeží USA.

V USA začala sezona tornád
Zdroj: ČTK/AP/Brad Vest