Ukrajinští separatisté referendum o nezávislosti neodloží

Kyjev – Ukrajinští separatisté neodloží referendum o nezávislosti plánované na neděli. Hlasování v Luhanské i Doněcké oblasti se mají uskutečnit podle původních plánů tuto neděli, informovala agentura RIA Novosti. Odklad hlasování včera separatistům doporučil ruský prezident Putin. Jeho návrh ale nepřijala ani ukrajinská vláda. Podle premiéra Jaceňuka by totiž referendum bylo stejně nezákonné. V noci na dnešek došlo v Doněcku k incidentu, kdy neznámí pachatelé zničili přes milion hlasovacích lístků pro referendum, píše ruská agentura ITAR-TASS.

„Referendum se uskuteční 11. května. Připravujeme se, hlasovací lístky se tisknou, všechno platí. Nic se nemění, žádný odklad nebude,“ citovala RIA Novosti sdělení tiskového centra tzv. armády jiho-východ v Luhansku. Podle jednoho z vedoucích činitelů separatistů Denise
Pušilina byl odklad jednomyslně odmítnut při hlasování také v Doněcku, proti odkladu prý bylo sto procent hlasů.

Dnešní rozhodnutí je poměrně překvapivé, ruská média i ruští politologové oslovení Reuters totiž očekávali, že separatisté spíše žádost Putina vyslyší. Ruský prezident východoukrajinským vzbouřencům vzkázal, aby referendum odložili „na příhodnější dobu“. Vůdci vzbouřenců sice přijali návrh poměrně zdrženlivě, ale slíbili, že ho dnes projednají. 

Předseda doněcké „vlády“ Denis Pušilin navíc včera v rozhovoru pro ruskou státní televizi Rossija 24 oznámil, že vůdci separatistů jsou připraveni zasednout k jednacímu stolu s představiteli kyjevské vlády a vyslechnout jejich stanovisko. 

Události: Ukrajinští separatisté referenda neodložili (zdroj: ČT24)

K odmítnutí Putinovy výzvy zřejmě přispěla i předchozí vyjádření představitelů ukrajinské vlády. Včera označil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Putinova slova za „mlácení prázdné slámy“. Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubyj zase dopoledne prohlásil, že nynější „protiteroristická“ operace vedená proti separatistickým ozbrojencům bude pokračovat nezávisle na rozhodnutí regionů ohledně referend. Nyní se podle Parubyje ukrajinské síly přeskupují a lze předpokládat, že operace bude úspěšně pokračovat. 

Skupina ozbrojenců se podle ukrajinských úřadů v Luhanské oblasti pokusila zmocnit strážního stanoviště, které na ukrajinsko-ruských hranicích ovládala ukrajinská armáda. Zhruba 40 mužů prý zaútočilo z ukrajinské strany hranic, vojáci je v přestřelce odrazili. Podle agentury Reuters o tom informovala ukrajinská pohraniční stráž. Luhanská oblast je jedním z hlavních center proruských separatistů, kteří chtějí dosáhnout odtržení regionu od Ukrajiny.

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na místní policii napsala, že neznámí pachatelé v maskovacích uniformách zničili v noci na dnešek ve dvou doněckých tiskárnách hlasovací lístky připravené pro nedělní referendum - v jedné 800 tisíc a ve druhé kolem 300 tisíc. Zároveň prý zničili i zařízení obou provozů. Z obou útoků jsou údajně podezřelí ukrajinští radikálové z extremistické nacionalistické organizace Pravý sektor.

Vydáno pod