Výměna dívek za vězně nebude, vzkázal islamistům nigerijský prezident

Abuja – Nigerijský prezident Goodluck Jonathan dnes jednoznačně odmítl vyměnit vězněné členy islamistických milicí Boko Haram za více než 200 unesených školaček. Před dvěma dny stejný názor vyslovil i nigerijský ministr vnitra Abba Moro, který tak bezprostředně reagoval na návrh vůdce extremistů Abubakara Shekaua.

Nigérie nechce měnit unesené dívky za vězně (zdroj: ČT24)

Nigerijská vláda přitom ještě v úterý oznámila, že je připravena s islamisty o propuštění dívek jednat. Šéfovi Boko Haram vzkázala, že by měl poslat důvěryhodné osoby, které by za skupinu vyjednávaly.

Islamisté zadržují přes dvě stovky studentek už skoro měsíc. V pondělí nabídli jejich propuštění výměnou za vězněné členy Boko Haram. „Tyto dívky nepustíme, dokud nebudou všichni naši uvěznění bratři propuštěni na svobodu. Zavřeli jste je před čtyřmi, pěti lety a od té doby o nich nic nevíme. Jestli tedy chcete dívky ještě někdy vidět, tak my musíme vidět naše bratry,“ prohlásil vůdce skupiny Abubakar Shekau.

V zemi i dnes pokračovaly protesty. Demonstranti obviňují vládu, že pro záchranu unesených děvčat nedělá dost. Nigerijské úřady po počátečním váhání postupně přijaly nabídky pomoci od Spojených států, Velké Británie, Francie, Číny a Španělska. USA a Britové poslali policejní a vojenské experty.

Nigerijci demonstrují za záchranu unesených školaček
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Únos se stal v severonigerijském státě Borno, což je bašta islamistických milic Boko Haram, které odmítají západní vzdělávání. Proti centrální vládě bojují od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků jsou často školy, mešity, státní instituce, ale i policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1 500 lidí.