Neblaze proslulý šéf ruských vyšetřovatelů je prý v USA na černém seznamu

Washington – V utajené části amerického „černého seznamu“ se údajně ocitl Alexandr Bastrykin – mocný šéf ruského Vyšetřovacího výboru, který je obdobou americké FBI. USA na seznam zařazují ruské úředníky, soudce a policisty zapletené do porušování lidských práv, aby jim zakázaly vstup do USA a zmrazily majetek, který ve Spojených státech mají. Kromě Bastrykina na veřejný seznam přibylo 12 Rusů. Rusko rozšířené sankce odmítlo a dalo najevo, že přijme odvetné kroky.

„Americká vláda veřejně přidala 12 ruských úředníků na seznam lidí porušujících lidská práva, ale šéf ruského Vyšetřovacího výboru může být v utajené části seznamu,“ napsal zpravodajský server Daily Beast. Podle nejmenovaných vládních zdrojů bylo totiž jedno jméno přidáno i na tajný seznam. Pokud by skutečně šlo o Bastrykina, byl by to nejvýše postavený ruský hodnostář, kterého americké sankce postihly.

Alexandr Bastrykin se mimo jiné zasadil o potrestání ruského opozičního předáka Alexeje Navalného v případu, který opozice považuje za vykonstruovaný. Navalnyj naopak svého času obvinil Bastrykina, že je „zahraniční agent“, nejspíš český, a to kvůli někdejšímu podnikání v Česku. Bastrykin nařčení popřel s tím, že v Česku nevydělal jediné euro a byt v Praze si pořídil ještě před nástupem do státních služeb a převedl jej na bývalou manželku.

Potrestaní Rusové, zařazení na seznam, mají v USA zmrazené jmění a zakázaný vstup. Tuto praxi umožňuje tak zvaný Magnitského zákon, pojmenovaný po auditorovi zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který v roce 2009 zemřel za záhadných okolností v ruské vyšetřovací vazbě. Tam se dostal poté, co nařkl vysoce postavené činitele ministerstva vnitra z rozkrádání státního rozpočtu. Magnitského smrt dodnes nebyla objasněna, ruští ochránci lidských práv mají podezření, že jej v cele utloukli dozorci.

Nově se na americkém seznamu ocitl soudce, který Magnitského už po smrti odsoudil za údajné daňové úniky. Veřejná část seznamu čítá nyní tři desítky jmen, americká diplomacie ale podle ITAR-TASS odmítla upřesnit, kolik Rusů celkem na seznamu, včetně tajné části, figuruje. „Tajná příloha může být využita v případu, že to odpovídá zájmům národní bezpečnosti USA, záměrům Kongresu, jakož i cílům samého zákona,“ zní oficiální vyjádření.

Vydáno pod