Pákistánský premiér dorazí na Módího inauguraci

Islámábád - Pákistánský premiér Naváz Šaríf přijal pozvání designovaného indického premiéra Naréndry Módího a dorazí na jeho pondělní inauguraci. Je to vůbec poprvé od získání nezávislosti v roce 1947. Země spolu svedly celkem tři války. Šaríf dal už dříve najevo, že má zájem vztahy zlepšit.

Tajemník Šarífovy kanceláře sdělil, že premiér bude na slavnostním uvedení do úřadu nového indického premiéra spolu s dalšími asijskými politiky. Indie Šarífa pozvala stejně jako další vůdce ze skupiny Jihoasijského sdružení pro oblastní spolupráci (SAARC).  

Znalci pozvánku chápou jako snahu o zlepšení indicko-pákistánských vztahů, které jsou mimořádně napjaté od atentátu v Bombaji v roce 2008. Při tehdejších útocích na několik objektů zemřelo přes 170 lidí a Indie za pachatele označila islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která má sídlo v Pákistánu.  

Naréndra Módí
Zdroj: ČT24/ISIFA

Indické volby vyhrála s převahou Módího Indická lidová strana, která dlouhodobě prosazuje nekompromisní postoj vůči Pákistánu. Hinduistický nacionalista Módí je vnímán jako zastánce tvrdé linie v oblasti národní bezpečnosti.

Podle analytiků citovaných agenturou Reuters mu ale drtivé volební vítězství dává mandát vyslat vstřícné gesto vůči Pákistánu, které si předchozí indická vláda oslabená skandály a všeobecnou nespokojeností nemohla dovolit.