Obama o volbách: Je to krok ke sjednocení Ukrajiny

Washington – Na Ukrajině je odvoleno a už se objevují první zahraniční ohlasy. Americký prezident Barack Obama považuje tyto volby za další krok ke sjednocení země zmítané krizí. A těší se na spolupráci s novým ukrajinským prezidentem. Moskva zatím stanovisko nevydala. Vyjádřili se jen tamní komunisté a nacionalisté. Podle odhadů bude prezidentem oligarcha Petro Porošenko.

„Navzdory provokacím a násilnostem šly miliony Ukrajinců k volebním urnám po celé zemi,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. „Dokonce i na východě Ukrajiny, kde separatistické skupiny podporované Ruskem usilují o odtržení celých oblastí, se někteří odvážní Ukrajinci odhodlali hlasovat,“ praví se v dokumentu. „Volby jsou dalším důležitým krokem ve snaze ukrajinské vlády sjednotit zemi a dosáhnout toho, aby se starosti občanů řešily a jejich touhy se naplnily,“ konstatoval Obama.  

Moskva na výsledek dnešního ukrajinského hlasování zatím oficiálně nereagovala. Státní agentura ITAR-TASS jen zveřejnila stanovisko ruských komunistů a nacionalistů.

První kolo prezidentských voleb vyhrál Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Nový prezident si musí svůj post nejdřív zasloužit, myslí si Rusové

Podle prohlášení ruské komunistické strany se Porošenko může stát „reálným prezidentem“ jen tehdy, pokud posadí za mříže viníky únorového převratu, při němž byl sesazen Viktor Janukovyč zvolený hlavou státu v roce 2010. 

Michail Děgťarjov, poslanec za nacionalisty Vladimira Žirinovského, bude Porošenka považovat za „samostatného“ prezidenta až v případě, že zaplatí dlužné částky za ruský plyn.