Tábor z centra Kyjeva nezmizí - z Majdanu se stala turistická atrakce

Kyjev - Stanový tábor na kyjevském Majdanu nezmizí ani po prezidentských volbách. Náměstí Nezávislosti se stalo symbolem protivládních nepokojů na Ukrajině, které vyvrcholily v únoru po pádu prezidenta Viktora Janukovyče. Z centra bojů se teď stala turistická atrakce a tržiště suvenýrů. Ke zrušení tábora vyzval někdejší opoziční vůdce a nový starosta Kyjeva Vitalij Kličko, obyvatelé to ale odmítli.

Majdan žije dál svým životem. V centru se občas objevují ozbrojené hlídky domobrany, nedávno tu prý vyrostla dokonce nová barikáda. Na náměstí vyhrávají kapely a improvizované polní kuchyně rozdávají obědy zájemcům. Turisté se fotografují na pozadí barikád a vypáleného Domu odborů. Všudypřítomné jsou kasičky pro příspěvky pozůstalým po obětech bojů mezi kyjevskými povstalci a Janukovyčovou policií.

Zbytky strůjců ukrajinského převratu stále okupují i sídlo kyjevské městské správy. Podle místních médií situace zneužívají lidé, kteří radniční kanceláře přeměnili na vlastní apartmány. Kličko je bezprostředně po svém zvolení vyzval, aby budovu radnice vyklidili. Náměstí Nezávislosti by podle Klička měli opustit i obyvatelé stanového tábora a barikády, které v centru stále ještě stojí, by se měly rozebrat.

„Nikam nepůjdeme, chceme dát (čerstvě zvolenému prezidentovi Petrovi) Porošenkovi šanci. Počkáme měsíc,“ říká jeden z aktivistů. Původně chtěly „revoluční hlídky“ na Majdanu setrvat do prezidentských voleb, nyní ale prý o rozpuštění tábora nemůže být řeč. Na místa dřívějších provizorních stanů dokonce prý lidé přivážejí dřevěné zahradní domky. U některých jsou nafukovací bazény se sprchou. 

Kyjevský Majdan
Zdroj: ČT24

Přestože vedení stanového tábora vyhlásilo v centru města prohibici, alkoholu je na náměstí mnoho. Skutečnost, že mezi lidmi na Majdanu je také velké množství zbraní, obyvatelům města na klidu nepřidá. Kyjevané sem prý zabloudí jen zřídka. Přes den je náměstí plné turistů, v noci se mění v nebezpečnou zónu. „Je to jarmark a cirkus. Vždyť už jsme vyhráli, nemají tam co dělat,“ stěžoval si jeden z obyvatel města listu Segodňa.