Syrští školáci budou povinně biflovat ruštinu

Damašek - Syrský režim rozhodl, že na všech školách v zemi budou od páté třídy zavedeny povinné hodiny ruštiny jako druhého jazyka. Syrské ministerstvo školství oznámilo, že jej k tomuto kroku vedly „sympatie vůči Rusku a zájem o jeho velkolepou kulturu“. Novinka se zavádí od příštího školního roku, dosud si školáci jako druhý povinný jazyk mohli vybrat angličtinu nebo francouzštinu.

Po nedávné návštěvě ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina v Damašku syrští vůdci přijali rozhodnutí zavést ruštinu jako povinný předmět na druhém stupni základních škol, prohlásil předseda ruské Asociace pro mezinárodní spolupráci Sergej Stěpašin. Neopomněl podotknout, že zatímco na Ukrajině se ruština potlačuje, Sýrie se vydala zcela opačnou cestou.

Moskva a Damašek jsou tradiční spojenci, které pojí silné a stabilní vztahy - především v oblasti vojenské a ekonomické. Ve více než 20 tisících syrských rodin je alespoň jeden z rodičů ruské národnosti a více než jedna generace Syřanů získala vysokoškolské vzdělání v bývalém Sovětském svazu a v Rusku.

Syrský přístav Tartus je jedinou ruskou námořní základnou ve Středozemním moři. Ta tu je už od dob Sovětského svazu a Sýrie za poskytnutí útočiště ruským lodím získala z Moskvy vojenský materiál.

Rusko patří k nejmocnějším diplomatickým stoupencům režimu prezidenta Bašára Asada. Společně s Čínou Rusové zablokovali již čtyři rezoluce, které kvůli nynějšímu konfliktu v zemi odsuzovaly syrskou vládu, hrozily sankcemi a chtěly ji pohnat před spravedlnost za válečné zločiny. Právě minulý týden Peking a Moskva vetovaly rezoluci požadující vyšetření válečných zločinů v Sýrii u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Během syrského konfliktu zemřelo už více než 150 000 lidí, při bombardování v Allepu zahynulo od začátku roku na dva tisíce civilistů. Armáda na někdejší opoziční baštu shazovala barelové bomby, tisíce lidí kvůli tomu musely opustit domovy.

Zmocněnec pro Sýrii Brahímí v sobotu končí

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí odstoupí k 31. květnu z funkce. Zkušený alžírský diplomat funkci zastával od roku 2012. Podařilo se mu sice zorganizovat dvě kola mírových jednání mezi syrskou vládou a opozicí, ani jedno ale nepřineslo výsledek.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí končí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod