Ukrajinská armáda „čistí“ hranici s Ruskem, OBSE postrádá pozorovatele

Kyjev - Na východě Ukrajiny se střetli pohraničníci s asi třemi sty ozbrojenci. Ti se snažili proniknout do vnitrozemí, vojáci ale jejich útok odrazili a zadrželi několik aut se zbraněmi. Povstalci tvrdí, že už propustili čtyři zahraniční pozorovatele. Organizace OBSE ale vydala prohlášení, že s týmem ztratila kontakt včera večer. V zajetí navíc zůstávají pozorovatelé zadržení u Doněcku začátkem týdne. Rusko mezitím oznámilo, že byli na Krymu zatčeni údajní členové Pravého sektoru. Chystat měli bombové útoky, zadržení ale vinu odmítají. Rusové také chtějí stíhat ukrajinské vojáky za smrt civilistů na východě Ukrajiny.

„Vyšetřování zjistilo, že vojáci ukrajinských ozbrojených sil, členové národní gardy a formace Pravý sektor úmyslně používali zbraně, dělostřelectvo, letectvo, obrněnce s cílem zabíjet civilisty, což je porušením Ženevské konvence z 12. srpna 1949 o ochraně obětí války,“ uvedl ruský vyšetřovací výbor podle agentury AFP. Rusové hodlají konkrétně vyšetřovat ostřelování východoukrajinských měst ovládaných proruskými rebely, jako je Slavjansk, Kramatorsk, Doněck, Mariupol, jakož i dalších obcí.

OBSE mezitím hlásí ztrátu kontaktu s dalším týmem - tentokrát s tím, který působil v Luhansku. Organizace neví o pozorovatelích od včerejšího večera, kdy je zadrželi v Severodoněcku v Luhanské oblasti ozbrojenci.

Mluvčí separatistů Sergej Veselovskij dnes agentuře Interfax sdělil, že ve čtvrtek byli v Severodoněcku zadrženi čtyři cizinci, zřejmě pozorovatelé OBSE. Skupina se podle něj „bezostyšně pohybovala v regionu, aniž o tom někoho informovala“. Další povstalecký mluvčí Alexej Čmilenko později upřesnil, že pozorovatelé byli převezeni do Luhansku a po prověření dokumentů byli propuštěni s upozorněním, aby příště „bez doprovodu“ nikam nejezdili.
  
Jiný mluvčí povstalecké Luhanské lidové republiky ovšem podle agentury RIA Novosti zadržení pozorovatelů popřel. Do města podle něj skutečně přijeli čtyři pozorovatelé - jeden Rus a tři Západoevropané. Sami se ale prý rozhodli přenocovat na místě kvůli zákazu nočního vycházení.

  • Rebelové zatím nepustili na svobodu čtyři inspektory OBSE působící v Doněcké oblasti, kterých se zmocnili v pondělí. Tuto skupinu tvoří Dán, Estonec, Švýcar a Turek.

Podle ministra obrany Mychajla Kovala už ukrajinské jednotky „zcela vyčistily“ od proruských vzbouřenců jih a část východu Doněcké oblasti a rovněž část Luhanské oblasti. Ministr zároveň už poněkolikáté obvinil Rusko z provádění „speciálních operací“ na východě Ukrajiny.

Armáda prý bude pokračovat v bojových akcích v pohraničních zónách, „dokud tyto oblasti nezačnou žít normálně a nebude v nich klid“. „Snahou vlády je odříznout separatisty v Doněcku, Luhansku a Slavjansku od přístupu k ruské hranici. Snaží se vytvořit armádní prstenec kolem těchto měst, který by zabránil útoku ven i dovnitř,“ poznamenal zpravodaj ČT Miroslav Karas s tím, že na hranicích se zvýší počty ukrajinských vojáků.  

Natalia Sudlianková, šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf

„V Rusku teď probíhá velká akce, kdy dobrovolníci dávají dohromady peníze, kupují jídlo, léky a chtějí je dostat do Ukrajiny. Je mezi nimi hodně lidí, kteří třeba zažili Afghánistán nebo válku v Čečensku, takže mají docela velké zkušenosti. Válka pro ně představuje způsob života, na který jsou bohužel zvyklí. A myslí si, že dělají dobrou věc. V Rusku se ale válečná rétorika neobjevuje. Politici spíš říkají, že musejí pomoct svým 'bratrům'.“

Bourání barikád v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Jan A. Nicolas

Ruští vedoucí činitelé, včetně prezidenta Vladimira Putina, vyzývají Kyjev, aby zastavil operace svých ozbrojených sil proti povstalcům. Kreml toto tažení označuje za „trestnou operaci“. Ukrajinská vláda naopak hovoří o operaci „protiteroristické“. Skončit by měla do 14. června, tedy týden po inauguraci nového prezidenta Petra Porošenka.  

Ukrajinská média každý den přinášejí informace o útocích proruských separatistů na pohraniční stanoviště a o jejich snahách propašovat z Ruska zbraně. List Ukrajinska pravda tvrdí, že podobný incident se odehrál i v noci na dnešek na hranicích v Luhanské oblasti. Pohraničníci tam prý odrazili opakované útoky a zajistili několik vozidel, v nichž byly zbraně i munice.  

Galina Andrejcevová z Ukrajinsko-evropské perspektivy

„Občanská válka už je na Ukrajině delší dobu. Se zvolením nového prezidenta by se ale měla situace změnit k lepšímu. Obyvatelstvo na východě Ukrajiny není spokojeno s tím, co se tam děje. Nyní se musí obměnit justice, policie, je třeba udělat reformy ve zdravotnictví, ve školství. Klíčové budou parlamentní volby.“

Vládní zdroje přiznávají jen dvacet obětí. Umírají na Ukrajině i Čečenci?

Koval podle agentury Interfax-Ukrajina rovněž řekl, že ukrajinské síly přišly při bojích o posádky vrtulníků a výsadkáře. Přesné číslo nesdělil, ale na přímou otázku, zda oběti jdou do desítek nebo do stovek, uvedl, že jich bude něco málo přes dvacet. Podle zpráv médií ale bude mrtvých nejspíš víc. Jen ve čtvrtek zahynulo 14 vojáků, včetně generála, ve vrtulníku, který sestřelili povstalci u Slavjansku.

Ruský zpravodajský server Kavkazskij uzel s odvoláním na místní obyvatele uvedl, že z východu Ukrajiny bylo prý přepraveno několik desítek Čečenců, kteří zde padli. Prý se jedná až o 45 obětí. Místní úřady se ale podle serveru zdržují oficiálního vyjádření. Čečenský vůdce
Ramzan Kadyrov navíc už dříve popřel, že by na Ukrajinu vyslal své bojovníky.

Ruská bezpečnost zadržela na Krymu několik údajných členů Pravého sektoru. Dotyční byli převezeni do Moskvy. FSB tvrdí, že čtveřice je podezřelá z účasti na dvou dubnových žhářských útocích spáchaných na Krymském poloostrově. Ten Ukrajině v březnu zabralo Rusko. FSB rovněž uvádí, že zadržení patří ke skupině obviněné z plánování bombových útoků, které chtěli spáchat na Krymu při květnové oslavě konce druhé světové války. Při domovních prohlídkách prý byly objeveny výbušniny a zbraně. Podle agentury ITAR-TASS měly být útoky spáchány v Simferopolu, Sevastopolu a v Jaltě.

Mezi zadrženými je i režisér Oleg Sencov, zatčený v rodném Simferopolu již 11. května. „Režisérovi známí tvrdí, že sice podporoval hnutí za jednotnou Ukrajinu, ale nedělal nic nezákonného a tím spíše nechystal teroristické útoky. Na obranu Sencova povstalo filmařské společenství,“ napsala agentura Interfax.

Je to ruská propaganda, tvrdí radikální Pravý sektor

Mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadskij v Kyjevě sdělil, že se prověřuje, zda zadržení mají s organizací skutečně něco společného. Zároveň označil za „bezostyšnou lež“ obvinění, že Pravý sektor má s takovými útoky co do činění. Podle něj jde jen o propagandu a provokaci FSB, nástupce bývalé nechvalně proslulé tajné služby KGB.