Chomsky: Zubov neměl být vyhozen, stejně tak kritici amerických zločinů

Praha – Útok na Krym byl ruskou invazí, šlo o porušení mezinárodního práva a zločin, hodnotí dění na Ukrajině světově známý myslitel Noam Chomsky. V Hyde Parku Civilizace, jehož byl hostem, ale zpochybnil, že by Putin udělal chybu. Zastal se také Andreje Zubova, který podle něj neměl být vyhozen z moskevské diplomatické akademie za svou kritiku anexe Krymu. Zmínil ale také, že dění na Ukrajině hodnotíme ze západního pohledu. Přitom ruské jednotky u východní ukrajinské hranice jsou mobilizovány stále na svém území, USA a NATO ale operují přímo u jeho hranic.

Chomsky: USA a Ukrajina? Rusko v Mexiku nemobilizuje (zdroj: ČT24)

Rozhovor v anglickém znění naleznete na stránkách Hyde Parku Civilizace.

Známý ruský historik Andrej Zubov přednášející na prestižní moskevské diplomatické akademii MGIMO na sebe v posledních dnech strhnul pozornost ostrou kritikou ruské politiky vůči Ukrajině. Když v březnovém článku pro list Vedomosti srovnal ruský postup na Krymu s politikou nacistického Německa před druhou světovou válkou, vedení akademie ho propustilo.

Výpověď byla později stažena, nicméně s přednáškami na diplomatické akademii už Zubov nepočítá. „Kontrakt končí 30. června a prodloužen zjevně nebude,“ řekl v týdnu ukrajinskému serveru.

Podle Noama Chomského rozhodně neměl být vyhozen. „Myslím, že ano,“ odpověděl Chomsky na otázku, zda měl Zubov dostat nabídku na jinou pozici a ihned dodal: „Stejně tak kritici amerických zločinů by měli dostat nová místa, ale to se zřejmě nestane.“

Noam Chomsky?

Chomsky je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu (MIT). Levicově orientovaný aktivista je znám kritickým postojem k americkému kapitalismu, globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád. Jeden z nejvlivnějších intelektuálů současnosti, který bývá považován za nejvýznamnějšího žijícího jazykovědce a zakladatele moderní jazykovědy, byl hlavní osobností lingvistické konference, kterou pořádala Univerzita Palackého. V Česku byl poprvé a jeho názory nezůstaly bez odezvy (více čtěte zde).

Rozdělení Ukrajiny si nikdo nepřeje

Americký profesor zmínil, že rozdělení Ukrajiny by do budoucna nemohlo přinést užitek. Připomněl, že něco takového není cílem ani samotného ruského prezidenta Vladimira Putina. Na druhou stranu zdůraznil, že Rusko hýbe se svými jednotkami stále na svém území na rozdíl od Spojených států.

Máme tady podle něj zajímavou západní perspektivu. „Rusko se jednoznačně pokouší ovlivnit dění na východě Ukrajiny. A má své vojáky poblíž, v Rusku. Západ se jednoznačně pokouší ovlivnit dění na západě Ukrajiny. A Spojené státy a NATO provádějí vojenskou mobilizaci v Polsku a podobně, na hranicích s Ruskem. Ale to přeci není srovnatelná situace, tohle jsou hranice Ruska. Rusko neprovádí žádné mobilizace v Mexiku a v Kanadě,“ tvrdí Chomsky.