Juan Carlos po 39 letech opustil trůn

Madrid – Španělský král Juan Carlos podepsal zákon o své abdikaci, který předtím schválil parlament. Po 39 letech tím opustil trůn, kterého se po půlnoci ujme jeho syn, král Felipe VI. Slavnostní korunovace proběhne zítra.

Ústavní zákon o abdikaci podepsal po králi rovněž premiér Mariano Rajoy. Členové královské rodiny a pozvaní hosté věnovali monarchovi po aktu stvrzujícím jeho odchod dlouhý potlesk, v emotivní chvíli jej objaly i dvě vnučky Leonor a Sofia.

Norma nabude právní moci po půlnoci, kdy bude zveřejněna ve španělském úředním věstníku. Poté se ujme vlády nový král, jehož oficiální korunovace je plánována na čtvrteční dopoledne.

Juan Carlos a princ Felipe
Zdroj: ČTK/EFE/Fernando Alvarado

Dnešnímu podpisu zákona předcházela krátká slavnost v královském paláci, na níž se odstupující monarcha rozloučil se 170 pozvanými hosty z řad vlády, parlamentu či soudců. 

Odcházející panovník i přes nynější pokles oblíbenosti zůstane v historii zapsán jako ten, kdo přivedl Španělsko definitivně k demokracii po diktatuře Franciska Franka. Svému synovi předává zemi v době doznívající hospodářské krize, vysoké nezaměstnanosti a také separatistických tendencí, které se nyní projevují hlavně v hospodářsky rozvinutém Katalánsku.