Vědcům se vůbec poprvé podařilo oplodnit samici orangutana

Greenwich (Connecticut, USA) - Vědcům v americkém Connecticutu se vůbec poprvé podařilo uměle oplodnit samici orangutana. Přispěli tak k záchraně těchto vysoce ohrožených primátů. V případě orangutanů žijících v zajetí totiž komplikuje jejich reprodukci i nechuť pářit se. Zoologové se proto 20 let snažili o umělé oplodnění a až teď se to povedlo.

22letá samice orangutana Maggie jako jediná svého druhu porodila mládě po umělém oplodnění. Teď svého šestitýdenního potomka nepustí z ruky. „Jsou to opravdu velká a silná zvířata, ale ona je tak něžná a starostlivá. Ona je vážně úžasná,“ říká o své svěřenkyni zooložka Marcella Leone.

Sameček, který se narodil 20. května, zatím nemá žádné jméno. Chovatelé požádali o pomoc s hledáním i veřejnost. Chtějí totiž perfektní jméno pro jedinečného orangutana, který je první svého druhu.

Rozmnožování v zajetí je mnohem obtížnější než v přírodě. Právě kvůli nezájmu se chovatelé rozhodli Maggie oplodnit uměle. Nedařilo se ale odhadnout její reprodukční cyklus. Lékař Mark Leondires ji dva roky pozoroval. V ten pravý čas pak použil sperma samce jménem Patrik.

Ve svém oboru je Leondires špička, ačkoliv jeho pacienty byli až dosud téměř výhradně lidé. Anatomie orangutanů se prý naštěstí tolik neliší. „Kdybych nevěděl, že děláme ultrazvuk velké chlupaté zrzky, řekl bych si: Jasně, to je něco, co vídám každý den,“ dodal.

Fenomén Horizontu: Záchrana orangutanů (zdroj: ČT24)

Do 25 let by mohl orangutan vyhynout

Malý orangutan však přišel na svět v těžké době. Ochránci přírody totiž hrozí, že jeho druh by mohl do 25 let v přirozeném prostředí vymřít. Může za to masivní odlesňování deštných pralesů v Indonésii. Lidoopi, kteří téměř veškerý svůj čas tráví na stromech, tak přicházejí o úkryt i zdroje potravy.

Orangutanů sumaterských žije podle deset let starých odhadů jen 7 300 a orangutanů bornejských asi 50 tisíc. „Ubývá jich velmi rychle. Tak rychle! Dokud ještě můžeme, tak jich musíme zachránit co možná nejvíc,“ dodává zooložka Marcella Leone.