Barikády z centra Hongkongu mizí, studenti se střetli s policií

Hongkong – V Hongkongu vypukly nové potyčky mezi prodemokratickými demonstranty a pořádkovou policií. Aktivisté se snažili převzít kontrolu nad tunelem Lung Wo před vládní budovou. Policie se tomu prý pokusila za použití pepřového spreje zabránit. Nakonec se stáhla, uvedla agentura AP s odvoláním na zprávy místní televize. Policisté předtím odstranili další barikády. Podařilo se jim také zprovoznit hlavní dopravní tepnu ve městě Queensway Road. Blokáda centra města trvá už dva týdny.

Stovky policistů se zaměřily na barikády vztyčené poblíž vládních úřadů a finančního centra Hongkongu. Po čtrnácti dnech tak dnes znovu mohla projíždět plynule auta, školní i turistické autobusy po Queensway Road. Další zátarasy v obchodní a vládní čtvrti Admiralty ale stále stojí, stejně jako zábrany v rušné čtvrti Mongkok.

Policie bude ve strhávání bariér pokračovat i v příštích dnech. Demonstranti nicméně ukazují, že mají v úmyslu vzdorovat dál. „Až policie barikády strhne, postavíme je znovu,“ prohlásil jeden z protestujících Bruce Sze. „Fyzickou konfrontaci s policisty ale nechceme,“ dodal.  

"Okupace" centra Hongkongu
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Převážně studentští demonstranti se pod příslibem jednání minulý týden z centra města stáhli, vláda ale jednání zrušila a nespokojenci se v pátek večer do ulic vrátili. Účastníci protestů žádají již dva týdny zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leunga Čchun-jinga.  

  • Vysokoškolský student Mark Li: „Cítím se trochu bezradný. S vládou se vést dialog nedá a pravdou je, že zasahujeme do životů obyčejných lidí. Nemůžeme ale odejít, aniž bychom dosáhli nějakého výsledku.“ 

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor. Až pak o nich budou moci hlasovat voliči.