Svědci: Islámský stát v Kobani stíná hlavy po stovkách

Kobani - Masakr kurdského obyvatelstva v syrském Kobani začal. Radikálové z Islámského státu (IS) prý sťali stovky lidí a jejich hlavy vystavili, aby Kurdy vyděsili. Některým obětem vypíchli oči. O zvěrstvech vypověděli svědci, kterým se podařilo uprchnout, píše britský list Daily Mail. Boje o Kobani neberou konce. Islamisté ovládají polovinu města, Kurdové ale včera dobyli zpět strategické návrší. Pomáhají jím Spojené státy.

Obyvatelé Kobani, kterým se podařilo uprchnout do Turecka, svědčí o hrůzných obětech islamistů. Na ulicích prý ležela znetvořená těla. Třináctiletý Dillyar měl to štěstí, že přežil. Obraz toho, jak islamisté stínají jeho bratrance, ale nemůže dostat z hlavy. Společně běželi po ulici, když jim cestu zablokovali bojovníci IS. Dvacetiletého Mohammeda chytili. „Přitlačili ho k zemi a řezali ho s pokřikem Alláhu akbar,“ řekl mladík.

Zapomenout nelze 

Další ze svědků, čtyřnásobný otec Amin Fadžar, prohlásil, že viděl „možná stovky těl bez hlavy“. Dalším chyběly končetiny, oči nebo jazyk. „Nezapomenu na to do konce života. Hlavy vystavili, aby nás vyděsili,“ prohlásil Fadžar. 

Farmář vesnice poblíž Kobani vzpomínal na bratrance, který zůstal doma, zatímco zbytek rodiny uprchl. „Zavolali jsme mu a telefon zvedli islamisté a řekli, že mají jeho hlavu a berou si ji s sebou,“ vypověděl Ahmed Bakki. Jeden ze zdejších učitelů se prý snažil s islamisty argumentovat, oni ho ale nazvali nevěřícím, přivázali k autu a odvlekli pryč. „Slyšeli jsme, že ho později zavraždili,“ podotkl farmář. 

Spojené státy a jejich spojenci podnikli v posledních dnech desítky leteckých úderů na pozice IS u Kobani. Jejich postup tak zpomalili. Díky náletům spojenců se včera Kurdům podařilo postoupit na východě od města a vytlačit radikály ze strategického vyvýšeného stanoviště. Jen tento týden nálety usmrtily nejméně 32 radikálů. Islamisté tuto lokalitu obsadili před 11 dny.

Zmocněnec OSN: Hrozí masakr až 700 civilistů

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Tři sta vesnic v jeho okolí ovládají islamisté. Pokud jim padne do rukou i toto město, získají kontrolu nad souvislým územím podél celé turecké hranice. Kurdové proto žádají Turecko o akutní zásah.

Ve městě žilo podle oficiálních statistik asi 40 tisíc lidí. V celé oblasti se ale nacházely i další desítky tisíc takzvaných vnitřních uprchlíků, kteří utekli z jiných částí země. Okolí města bylo totiž během více než tříletého syrského konfliktu dlouho považováno za relativně stabilní.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura před pár dny varoval, že ve městě se dosud nachází 500 až 700 civilistů, zejména starších lidí, kterým hrozí smrt, pokud islamisté město dobudou.

Velká ofenziva islamistů proti Kurdům se očekává také poblíž města Kirkúk v severním Iráku, kde je zpravodaj ČT Pavel Novotný. „V okolí Kirkúku se shromáždilo asi 10 tisíc bojovníků Islámského státu. Nyní se přeskupují, je také možné, že zaútočí směrem na Bagdád, pešmergové se nicméně připravují,“ podotkl Novotný. I zde na pozice radikálů cílí leteckými údery západní spojenci. Islamistům se daří dobývat nové území zejména v západní provincii Anbár. Podle Novotného ztratila irácká armáda morálku a část jejích vojáků zřejmě také přechází na stranu IS. Kurdové jsou na druhou stranu dobře organizovaní - i když nepříliš dobře vyzbrojení.

Zpravodaj ČT: Irácký Kirkúk čeká na ofenzivu IS (zdroj: ČT24)