Po sedmi letech se tajně sešli generálové z obou Korejí

Soul - Vysocí vojenští představitelé ze Severní a Jižní Koreje se dnes sešli v pohraniční vesnici Pchanmundžom, aby jednali o možnosti zmírnit napětí mezi oběma zeměmi. Jde o první vojenské rozhovory na vysoké úrovni po sedmi letech, podnětem ke schůzce byly dva ozbrojené incidenty z minulého týdne. Podle jihokorejských médií požádala KLDR Soul, aby o utajené schůzce neinformoval. Rozhovory údajně inicioval Pchjongjang, nic konkrétního ale nepřinesly.

V pátek mezi oběma zeměmi propukla přestřelka poté, co jihokorejští aktivisté vypustili do KLDR další várku horkovzdušných balonů s propagandistickými letáky. Minulý týden došlo také k námořnímu incidentu, kdy si plavidla obou korejských států vyměnila varovné výstřely v oblasti sporné námořní hranice. Ani jeden z incidentů si nevyžádal zraněné či oběti, byly nicméně připomínkou neutuchajícího napětí na rozděleném Korejském poloostrově.

Při dnešních rozhovorech Severní Korea požadovala, aby Soul do oblasti sporné námořní hranice nepovolil přístup lodím. Pchjongjang se prý ohradil také proti činům jihokorejských aktivistů, kteří se snaží na severokorejské území dostat propagandistické materiály. Soul uvedl, že nemůže aktivistům bránit. „Atmosféra dnešních rozhovorů byla velmi vážná, protože Severní i Jižní Korea mají odhodlání vzájemné vztahy zlepšit. Nedokázaly ale zmírnit své rozpory,“ řekl mluvčí jihokorejského ministra obrany Kim Min-seok. Další rozhovory na úrovni vysokých vojenských představitelů nejsou naplánovány. Dnešní setkání generálů Severní a Jižní Koreje představuje první vojenské rozhovory od začátku roku 2011.

Koreanista Jaromír Chlada už předem uvedl, že od schůzky žádný průlom nečeká. Připomněl, že generálové se mezi lety 2004 a 2007 sešli čtyřikrát, pracovních schůzek na nižší úrovní bylo v letech 2000 až 2011 dokonce kolem čtyř desítek - a žádná z nich výrazný průlom nepřinesla.

Jihokorejská agentura Jonhap dnes informovala o pondělní nabídce, kdy Soul vyzval k dalšímu kolu rozhovorů na úrovni předních vládních představitelů. Navržené setkání by se mělo uskutečnit 30. října, Soul ale zatím nedostal od KLDR odpověď. Schůzka by měla navázat na jednání ze 4. října, kdy se tříčlenná delegace severokorejských představitelů z nejužšího vládního okruhu překvapivě setkala s vysoce postavenými jihokorejskými činiteli.

Obě země jsou stále ve válečném stavu, protože konflikt na Korejském poloostrově skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli uzavřením mírové dohody. Severní a Jižní Koreu odděluje demilitarizovaná zóna. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou stále napjaté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě stagnují.

Vydáno pod