Islamisté v Nigérii souhlasí s příměřím a propuštěním školaček

Abuja - Nigerijské úřady a islamistické milice Boko Haram se dohodly na příměří a více než 200 školaček, které milice v dubnu unesly, budou propuštěny. Oznámila to dnes podle zahraničních agentur nigerijská armáda a prezidentská kancelář. „Mezi federální vládou a Boko Haram bylo dojednáno příměří,“ prohlásil velitel generálního štábu Alex Badeh.

Armáda bojuje proti vzbouřenecké organizaci Boko Haram od roku 2009. Islamistická skupina se stala terčem mezinárodní kritiky poté, co přepadla dívčí školu ve městě Chibok v noci ze 14. na 15. dubna. Dívky ve věku 15 až 18 let nahnala na korby nákladních vozů. Zakrátko zmizely v neprostupné oblasti pralesů a močálů.

Nigérijským školačkám svitla naděje na propuštění (zdroj: ČT24)

OSN v reakci na únos islamistickou skupinu v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, stejně jako to udělaly již dříve Spojené státy. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků zabili bojovníci Boko Haram podle úřadů více než 3000 lidí.

Představitel prezidentského úřadu Hassan Tukur potvrdil dohodu, která počítá s ukončením násilí a osvobozením zbylých 219 pohřešovaných dívek. Desítkám z původně uneseným téměř 300 mladých žen se již dříve podařilo ze zajetí uprchnout.