Německá rozvědka viní ze sestřelení malajsijského boeingu separatisty

Kyjev - Proruské separatisty obvinila německá rozvědka BND podle týdeníku Der Spiegel ze sestřelení malajsijského boeingu, který se 17. července zřítil na východní Ukrajině. Nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. BND údajně na základně analýzy snímků a údajů z družic dospěla k závěru, že separatisté sestřelili civilní letoun raketou Buk, které se zmocnili v jedné z ukrajinských jednotek.

„Vicepremiér“ doněckých povstalců Andrej Purgin obvinění popřel. „Obvinění na naši adresu jsou nesmyslná,“ řekl agentuře Interfax. Argumentoval tím, že obsluha tak složitého protiletadlového systému vyžaduje dobře vycvičené specialisty.

Šéf BND Gerhard Schindler hovořil o sestřelení malajsijského letounu před německým parlamentním výborem již 8. října. Naznačil také, že Rusové i Ukrajinci falšovali díly letounu předkládané nizozemským vyšetřovatelům. Jejich první zpráva, zveřejněná minulý měsíc, neurčila viníka katastrofy. Závěrečná zpráva se čeká k létu příštího roku.

Navzdory příměří boje v Doněcku i nadále pokračují

Nejméně čtyři civilisty zabila a devět dalších poranila dělostřelecká palba v Doněcku během sobotních a dnešních potyček mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou. O ztrátách mezi obyvateli dříve milionového města dnes informovala místní radnice. Ostřelování byly podle úřadů vystaveny čtyři čtvrti Doněcka od sobotního odpoledne až do třetí hodiny ranní. Agentura Interfax-Ukrajina dodala, že podle očitých svědků zůstává situace napjatá a stále jsou slyšet výstřely a výbuchy.

U města Ščasťa dnes v minometné palbě zahynul fotoreportér Viktor Gurňak z dobrovolnického praporu Ajdar, válčícího po boku vládních sil. Podle spolubojovníka se Gurňak zrovna snažil odvézt z bojiště raněné. Dříve prý jako externista působil ve službách agentur Unian a Reuters.
 
Na ústředním kyjevském náměstí, zvaném Majdan, se dnes tisícovka evangelíků modlila za mír v Donbasu, jak se říká průmyslovému regionu na východě země. V samém Doněcku separatisté slavili „Den vlajky“ mezinárodním společenstvím ani Ukrajinou neuznávané „Doněcké lidové republiky“.

Lubomír Zaorálek ke zprávě BND o letu MH17 (zdroj: ČT24)