Džihádisté dokáží sestřelit dopravní letadlo, varují němečtí tajní

Berlín – Bojovníci radikální skupiny Islámský stát (IS) v severním Iráku a Sýrii mají raketomety, které dokážou zasáhnout linkové dopravní letadlo. Uvedl to dnes německý list Bild am Sonntag s odvoláním na obsah důvěrné berlínské schůzky, kde o těchto obavách informovali zákonodárce příslušníci německé tajné služby BND.

Podle Bild am Sonntag tajné služby ve zprávě z konce minulého týdne varují, že bojovníkům IS se dostaly do rukou raketomety ze skladů syrské armády. Některé pocházejí ze 70. let, jiné jsou modernější a technologicky vyspělejší. Tyto raketomety známé pod označením MANPADS (Man Portable Air Defense Systems; Přenosné protiletecké obranné systémy) mohly být podle německého listu vyrobeny v Rusku, ale také v Bulharsku nebo Číně.

Jejich obsluha je velmi jednoduchá, lze je odpálit z ramene a jsou velmi přesné. Rakety odpálené z těchto zařízení by mohly být velkým nebezpečím pro přistávající nebo startující letadla. Na sever Iráku, který džihádisté ovládají, přitom stále létá několik leteckých společností – například Austrian Airlines nebo Qatar Airways.

BND před týdnem obvinila ruské separatisty ze sestřelení malajsijského boeingu, který se 17. července zřítil na východní Ukrajině. Nikdo z 298 lidí na palubě nepřežil. Na základně analýzy snímků a údajů z družic dospěla BND k závěru, že separatisté sestřelili civilní letoun raketou BUK, které se zmocnili v jedné z ukrajinských jednotek.

V syrském Kobani už prý zahynulo přes 800 lidí

IS obsadil rozsáhlá území na severu Iráku a Sýrie, odkud se ho snaží vytlačit irácké a syrské pozemní síly s pomocí leteckých úderů USA a některých jejich spojenců. Podle armády USA se již uskutečnilo více než 600 leteckých útoků a bylo svrženo přes 1700 bomb.

Při pozemních bojích v syrském městě Kobani zahynulo od začátku tamní ofenzívy Islámského státu před 40 dny už více než 800 lidí. Statistika exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přitom nezahrnuje oběti leteckých úderů USA a jejich spojenců proti islamistům. Od 16. září podle organizace přišlo o život v tomto třetím největším kurdském měste v Sýrii 481 bojovníků IS, 313 kurdských bojovníků a 21 kurdských civilistů. Ze strategického města u hranice s Tureckem již také utekla většina obyvatel, především do sousedního Turecka.