Vesmírná loď SpaceShipTwo havarovala, pilot nepřežil

Los Angeles - Soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic měla při dnešním testovacím letu nehodu. Kalifornské úřady oznámily, že kopilot stroje zemřel a hlavní pilot, který se stihl katapultovat, utrpěl zranění. Jde tak o první oběť nehody vesmírné lodě po téměř 12 letech - zatím poslední smrtelnou nehodou byla tragédie raketoplánu Columbia v roce 2003, kterou nepřežilo sedm členů posádky.

„Během testu stroj utrpěl vážnou anomálii, která vyústila ve ztrátu SpaceShipTwo,“ napsala společnost britského miliardáře Richarda Bransona nejprve na Twitteru. Poté v prohlášení uvedla, že není jasné, jaký je osud pilotů a zda se jim podařilo katapultovat. Na místo neštěstí u kalifornského městečka Mojave okamžitě vyjely hasičské vozy. 

Fotograf Ken Brown, který byl svědkem nehody, popsal, že vesmírná loď explodovala krátce poté, co se odpoutala od letadlového nosiče. Zažehla raketové motory a pak nastal výbuch. Letadlový nosič přitom vynesl vesmírnou loď do vysoké výšky.

Společnost zatím příčinu nehody ani žádné další podrobnosti nezveřejnila. Uvedla pouze, že na vyšetřování spolupracuje s místními úřady.

Společnost Virgin Galactic plánovala mít k dispozici celkem pět vesmírných lodí SpaceShipTwo a využívat je k soukromým cestám do vesmíru. Cesty již bylo možné rezervovat, a to za počáteční částku 200 000 dolarů (přes 4,4 milionu Kč). Cestu si zamluvilo nebo složilo zálohu již více než 800 lidí.

K výletům do vesmíru se mělo létat z kosmodromu Spaceport America, vybudovaném v poušti Nového Mexika. Do lodi by se mělo kromě pilota vejít ještě šest pasažérů. Podle plánů měl SpaceShipTwo vynést nosný letoun WhiteKnightTwo do výšky 15 kilometrů, kde se loď měla odpojit a zažehnout raketový motor, který ji vynese nad zemskou atmosféru. Vesmírný výlet měl trvat asi 2,5 hodiny.

Další neúspěch soukromých letů do vesmíru

Ve Spojených státech jde o druhou vážnou nehodu rakety v průběhu několika dní. V úterý soukromá americká raketa Antares bez posádky explodovala jen několik sekund po startu z komerčního kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. Incident si nevyžádal oběti ani zraněné.

Šlo zároveň o první nehodu od doby, kdy americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) svěřil dopravu nákladů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) soukromým firmám. Raketa měla do vesmíru vynést nákladní loď Cygnus s téměř 2,3 tuny nákladu, včetně vědeckého materiálu, určeného pro ISS.

Exploze rakety Antares
Zdroj: ČT24/NASA

Tyto tragédie podle médií vzbuzují vážné otázky nad budoucností soukromého podnikání při dobývání vesmíru. Pro Bransona a jeho partnery jde o vážné ohrožení investic - vývoj stroje stál totiž kolem půl miliardy dolarů (asi 11 miliard Kč). „Je to neúspěch pro vesmírnou turistiku. K letu nedojde dřív než za několik let,“ řekl Marco Caceres, analytik kosmického průmyslu z poradenské společnosti Teal Group ve Washingtonu. „Tato nehoda jistě povede ke zpoždění komerčních letů Virgin Galactic na dobu nejméně dvou let a více,“ dodal.