Třináct let po pádu dvojčat už v New Yorku funguje náhradní dominanta

New York - Na newyorském Manhattanu se poprvé otevřelo nové Světové obchodní centrum. Přes 540 metrů vysoký mrakodrap One World Trade Center nahradil tak zvaná dvojčata, která se zřítila po teroristických útocích z 11. září 2001. Do budovy dnes míří prvních 175 zaměstnanců, další zhruba tři tisícovky se nastěhují během měsíce. Stavba na Ground Zero trvala víc než osm let a stála skoro čtyři miliardy dolarů.

Výška budovy činí v přepočtu 1776 stop, což má symbolizovat rok vyzhlášení nezávislosti Spojených států. Návrh Daniela Libeskinda původně počítal s pěti mrakodrapy, přičemž ten nejvyšší se měl jmenovat Freedom Tower a v nejvyšším patře měly být vysázeny stromy.

Stavba náhradní newyorské dominanty stála 3,8 miliardy dolarů. Jen pro srovnání: Zatím nejdražší a nejvyšší budova na světě - Burdž Chalífa v Dubaji - přišla na 1,5 miliardy dolarů. 

Mrakodrap je nyní s 541 metry nejvyšší stavbou v USA. Stojí na místě zničené dvojice budov, do nichž dvěma letadly narazili teroristé 11. září 2001. Během útoků v New Yorku a Washingtonu tehdy zahynulo přes 2 700 lidí. „Silueta New Yorku je zase úplná,“ uvedl Patrick Foye, ředitel úřadu Port Authority of New York and New Jersey, který vlastní pozemky, na nichž budova stojí. Podle Foyeho se jedná o „nejbezpečnější kancelářskou budovu v Americe“.

Ke 170 zaměstnancům firmy Condé Nast, kteří se během tohoto týdne nastěhují do pěti pater budovy, by se mělo na počátku roku 2015 připojit dalších více než 3 000 kolegů a vzápětí i pracovníků jiných firem. Pronajato bylo už prý 60 procent prostor.

Kromě budovy One WTC na místě zvaném Ground Zero stojí také památník obětem útoku a muzeum, které se otevřelo letos v květnu. Na vrcholku mrakodrapu bude na jaře 2015 zpřístupněna ještě vyhlídková plošina pro veřejnost.