Pachatel útoku na Západním břehu se přihlásil na policii

Jeruzalém - Podezřelý z včerejšího útoku v oblasti Betléma se sám přihlásil na policii. Proč najel do skupiny chodců, zatím není jasné, prohlásil zpravodaj ČT Jakub Szántó. Policie ale později oznámila, že se incident začal vyšetřovat jako dopravní nehoda. Atmosféra v Jeruzalémě zůstává napjatá, nepokoje se šíří na Západní břeh. „Hněv mezi obyvatelstvem je tak veliký, že se dá v následujících týdnech očekávat další útok,“ uvedl Szántó. Policie v Jeruzalémě zpřísnila bezpečnostní opatření. V noci ale opět vypukly střety s Palestinci.

Útoků stále přibývá. Arab z východního Jeruzaléma najel včera autem do skupiny Izraelců. Železnou tyčí pak začal bít další. Zabil jednu osobu a 14 lidí zranil – policie ho zastřelila. Řidičovi příbuzní čin ospravedlňují. „Viděl, co se stalo v mešitě al-Aksá. Jak tu izraelští vojáci bili arabské ženy. Jak v mešitě shořel koberec. Když to spatřil na Facebooku, vstal a šel,“ konstatovala manželka atentátníka Amira.

Další podobný incident se včera odehrál na Západním břehu. Auto s palestinskou poznávací značkou najelo do chodců a tři z nich zranilo. Řidič z místa nehody ujel. Podle Szántóa se ale už přihlásil na policii. Izraelci následně oznámili, že začali vyšetřovat incident jako dopravní nehodu. Druhého z mužů, který byl v autě, Izraelci zatkli.

Důvodem násilí je rostoucí napětí kolem posvátných míst na jeruzalémské Chrámové hoře, kde stával do roku 70 židovský chrám. Nyní jsou na místě dvě z nejvýznamnějších mešit islámu. Židé tam mohou přicházet, ale nemohou se tam modlit. Někteří z pravicových aktivistů začali v poslední době prosazovat, aby modlení možné bylo.

Jaakov, ultrapravicový židovský aktivista

„Muslimové by rádi vládli celému světu. Zde je židovský stát, toto je nejsvatější místo židovského lidu a my se tam budeme modlit.“

Arabští radikálové reagují terorem. „Hamas vítá odvážnou operaci provedenou v Jeruzalémě. Považujeme ji za přirozenou reakci na izraelské zločiny,“ uvedl Samí abú Zuhrí, mluvčí radikálního hnutí.

Izraelský premiér současný stav měnit nehodlá

Premiér Benjamin Netanjahu je proti změnám pravomocí pro Židy na Chrámové hoře. Bezpečnostní složky upozorňují, že změna statusu quo by znásobila už nyní velké napětí ve východním Jeruzalémě. 

Ministr zahraničí Avigdor Lieberman dnes obvinil pravicové politiky ze zneužívání napětí v Jeruzalémě a z podněcování sporů kolem posvátných míst. Politici, kteří žádají rozšíření práv Židů na Chrámové hoře, si podle něj počínají neodpovědně. „Těmto lidem jde v současné mimořádně citlivé atmosféře o laciné titulky v novinách. Cynicky využívají tuto velmi složitou situaci,“ řekl rozhlasu Lieberman.

Potyčky v ulicích Jeruzaléma
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Střety mezi palestinskou mládeží a izraelskou policií jsou v této části města téměř na denním pořádku. Někteří palestinští politici tvrdí, že v tichosti začala třetí intifáda - protiizraelské povstání. Po středečních útocích policisté rozmístili posílené hlídky na větší křižovatky ve městě a na mnoha místech východního Jeruzaléma postavili zátarasy.