Zabil bin Ládina, pomsty ze strany Islámského státu se nebojí

Washington - Vůdce al-Káidy a strůjce útoků z 11. září 2001 Usámu bin Ládina zabil člen amerického námořního komanda SEAL Rob O'Neill. Informují o tom britské listy. Nejhledanější terorista světa zemřel před třemi lety během tajné operace v pákistánském Abbottábádu. Kdo ho konkrétně zastřelil, Američané dosud tajili – a z prolomení ticha nemá armáda vůbec radost. O'Neill po 16 letech činné služby odešel do výslužby. Stanice Fox News s ním tento týden odvysílá rozhovor.

O'Neill byl členem speciální jednotky. Jména jejích členů dosud zůstávala přísně tajnou záležitostí. Jeho totožnost měla být odhalena už brzy v rozhovoru pro Fox News, ve středu ji ale listu Daily Mail potvrdil vojákův otec Tom. Robovi je 38 let, má ženu a děti. Do armády vstoupil v 19 letech, když ho opustila tehdejší přítelkyně. „To je důvod, proč byla al-Káida zdecimována – protože mi zlomila srdce,“ žertoval O‘Neill. 

Promluvit se rozhodl poté, co přišel o některé vojenské a sociální výhody. Ze služby totiž odešel po šestnácti, a ne obvyklých dvaceti letech. Patří mezi příslušníky elitních sil s největším počtem ocenění, ale za zveřejnění jednoho z nejpřísněji střeženého tajemství mu hrozí problémy. 

Tom O'Neill, otec muže, který zastřelil bin Ládina 

„Lidé se mě ptají, zda se nebojím toho, že ISIS (radikální organizace Islámský stát) kvůli tomu, že Rob zveřejnil svou identitu, přijde a dostane nás. Odpovídám, že nakreslím na vstupní dveře obrovský terč a řeknu 'tak pojďte'.“

Jeho otec Daily Mailu řekl, že Rob střelil bin Ládina z blízkosti třikrát do hlavy během tajné razie v jeho domě. Do Abbottábádu prý letělo 23 členů komanda, právě Rob byl ale poslední, kdo šéfa al-Káidy viděl naživu. 

Již loni Rob O'Neill v anonymním rozhovoru pro časopis Esquire prohlásil, že na bin Ládina vypálil z blízkosti tři střely do čela. Nejprve vypálil dvakrát. „Bum! Bum! Při druhé ráně už padal. Sesunul se na podlahu u postele, kde jsem ho střelil znova na stejné místo,“ řekl tehdy.

Bin Ládin byl podle Roba vysoký a hubený, měl krátké vousy a vlasy pod pletenou čepicí. I když muže vizáž nejhledanějšího člověka planety překvapila, byl si podle svých slov jistý. 

Pohřbení Usámy bin Ládina do moře
Zdroj: ČT24

Pokud jde o nějaké poslání, O’Neill konstatoval, že není nijak nábožensky založený, ale vždy měl pocit, že by měl udělat pro zemi něco zvláštního. „Po této misi jsem věděl, co to je,“ konstatoval. 

V minulosti se o podrobnostech teroristovy smrti pochybovalo. Podle některých spekulací ho O'Neill zasáhl jen jednou střelou, což bin Ládina smrtelně poranilo, ale nezabilo. To prý dokončili další dva členové komanda střelbou do hrudi.

Nejhledanější terorista světa a vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin stál mimo jiné za teroristickými útoky z 11. září 2001 v USA, které si vyžádaly několik tisíc lidských životů. Na svědomí měl i řadu dalších atentátů včetně útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Po bin Ládinovi pátraly americké síly od roku 2001, kdy se mu podařilo uniknout při operaci amerických i afghánských sil v jeskynním komplexu Tora Bora na východě Afghánistánu. Dařilo se mu nadále skrývat a nakonec řada činitelů výzvědných sil dospěla k přesvědčení, že se skrývá v Pákistánu.