Drogový gang přiznal vraždu 43 mexických studentů

Iguala – Mexický drogový gang přiznal vraždu 43 pohřešovaných studentů, kteří zmizeli u města Iguala před šesti týdny. Vyšetřovatelé dosud potvrdili nález několika desítek těl, zda skutečně patří studentům, ukáží ale až výsledky testů DNA. Za únosem a smrtí studentů údajně stojí starosta města. Celý případ tak znovu ukázal úzké propojení mexické politiky, justice a zločineckého podsvětí.

Gang přiznal vraždu mexických studentů (zdroj: ČT24)

Mladé lidi odvlekla 26. září po násilných střetech policie, která je údajně předala zločineckému gangu. Za únos a smrt je podle vyšetřovatelů zodpovědný starosta města Iguala José Luis Abarca, který tak chtěl údajně studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky. Starostu i s chotí, stejně jako členy zločinecké organizace, už policie zatkla.

  • Mexický prokurátor Jesus Murillo: „Zadržení se k vraždám přiznali. Těla obětí poté spálili a zakopali na skládce. Na místě se střídali několik hodin, aby oheň udrželi. Vyšetřovatelé našli použitou naftu, benzín, pneumatiky a plasty.“

Prohlášení mexických vyšetřovatelů ale nechtějí přijmout rodiče ani blízcí pohřešovaných studentů. Požadují jasné důkazy a přísné tresty. „Jako rodiče v žádném případě nepřijímáme toto prohlášení. I sám prokurátor připouští, že si nejsou zcela jisti výsledky vyšetřování. Chceme tedy jen nezvratné důkazy,“ říká matka jednoho ze ztracených studentů.

V reakci na nejasnosti, které vyšetřování případu obklopují, už v ulicích města Iguala demonstrovaly tisíce lidí. Případ odsoudil i mexický prezident Enrique Pena Nieto. „Celá mexická společnost je šokována těmito událostmi a důkazy. Slibuji, že se vláda zasadí o objasnění celého případu,“ uvedl.