Albánskou výzvu k uznání Kosova označil Bělehrad za provokaci

Bělehrad – K uznání Kosova dnes vyzval Srbsko albánský premiér Edi Rama po jednání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Ten to ale na napjaté tiskové konferenci obou státníků označil za provokaci. Dodal, že Srbsko nikdy neuzná samostatné Kosovo, které bylo po staletí součástí Srbska a v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Bělehradu.

Jde o první návštěvu vrcholného albánského činitele v Bělehradě po 68 letech, která očividně nenaplní naději na zlepšení srbsko-albánských vztahů, jež se do ní vkládala. Původně se měla uskutečnit v říjnu, byla ale odložena o tři týdny kvůli incidentu při fotbalovém utkání reprezentací obou zemí. Rama jel do Bělehradu s cílem zajistit větší stabilitu na západním Balkáně a zlepšit spolupráci; návštěvu předem označoval za „nový začátek pro celý Balkán“.

„Máme dva zcela odlišné postoje ke Kosovu, ale realita je jen jedna a je nezměnitelná. Nezávislé Kosovo je nepopiratelná regionální a evropská realita a musí být respektována,“ prohlásil albánský premiér při společném vystoupení před novináři, které v přímém přenosu vysílaly televize. Viditelně popuzený Vučić na to reagoval slovy, že neočekával takovou provokaci. „Podle ústavy je Kosovo Srbsko a já jsem povinen říci, že nikdo nesmí Srbsko ponižovat,“ prohlásil. Zdůraznil přitom, že téma Kosova nebylo na oficiálním pořadu rozhovorů. „Je mi to líto, ale taková je realita, kterou mnozí uznávají,“ odpověděl Rama. Čím dříve to uznáte, tím dříve se můžeme hnout kupředu," dodal.

K pozitivnímu výsledku pobytu předsedy albánské vlády v Srbsku nepochybně nepřispěje ani jeho návštěva v jihosrbském Preševu, plánovaná na úterý. Rama se tam chce setkat s tamními představiteli albánské komunity, která touží po připojení ke Kosovu. Otázka je, zda se tato cesta uskuteční.

Kosovo dosáhlo v únoru 2008 nezávislosti s podporou USA a většiny zemí EU. Srbská vláda však nezávislost své někdejší provincie odmítá uznat. Mezi odpůrce kosovské nezávislosti patří Rusko i pět členů EU: Slovensko, Rumunsko, Řecko, Kypr a Španělsko.

Vydáno pod