Galantní Putin se čínské cenzuře nehodil

Peking – Čínská cenzura usoudila, že galantní gesto ruského prezidenta vůči čínské první dámě vrhá špatné světlo na čínského prezidenta – a proto zasáhla. Státní televize CCTV z internetu vymazala původně odvysílaný záběr, jak Vladimir Putin přehazuje šál přes ramena prokřehlé Pcheng Li-jüan.

Na pekingském summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) si Putin před začátkem pondělního přivítacího obřadu pod širým nebem všiml, že se první dáma Číny ve svých tenkých hedvábných šatech chvěje zimou. Za své gesto sklidil chválu jako gentleman, ale čínský prezident Si Ťin-pching, který v tu chvíli konverzoval s Barackem Obamou, najednou vypadal jako netaktní a nepozorný manžel. To už bylo pro čínské cenzory příliš.

K rozhodnutí zablokovat šíření videa nepochybně přispěly i lechtivé vtipy o skutečných záměrech rozvedeného ruského prezidenta, které se začaly šířit na čínském webu. Agentura AP také připomněla, že Putin, který se rád předvádí při různých sportovních výkonech, je jako svalnatý, mužný hrdina idolem mnoha čínských žen.

Podle analytiků dvorné Putinovo gesto vůči čínské první dámě ukázalo kulturní rozdíly mezi oběma zeměmi a mezi tím, co je podle Pekingu a Moskvy přípustné chování na veřejnosti. „Čína je tradičně konzervativní, co se týče veřejných kontaktů mezi nesezdanými muži a ženami, a Putinova starostlivost mohla vyprovokovat vtipy, které se velkému šéfovi v Pekingu patrně nelíbily,“ konstatoval čínský historik a nezávislý komentátor Čang Li-fan.

Pohledná manželka čínského prezidenta Pcheng Li-jüan byla dříve populární zpěvačkou a byla v zemi podstatně známější než její manžel. Na rozdíl od svých předchůdkyň se také jako první dáma mnohem víc prezentuje na veřejnosti. Čínská média přitom pečlivě vytvářejí image prezidenta a jeho manželky jako ideálního páru. Fotografie Sia, jak chrání svou ženu deštníkem před lijákem při státní návštěvě Trinidadu a Tobaga, jak jí trhá květiny či jak ji obyčejně drží za ruku, získaly velmi pozitivní přijetí na čínském internetu. Ruský prezident si ale dovolil tento obrázek narušit. Pcheng Li-jüan od něj sice zdvořile šál či deku přijala a lehkou úklonou mu za ni poděkovala. Po krátké pauze ji ale z ramenou stáhla a oblékla si černou vestu, kterou jí podal její asistent.

Šéf ruských a středoasijských studií na šanghajském mezinárodním institutu Li Sin je přesvědčen, že Putin se pouze zachoval jako pravý Rus a neudělal žádnou diplomatickou chybu. „V Rusku je tradicí, že rytířští muži při veřejných příležitostech projevují úctu ženám. A v takové chladné zemi, jako je Rusko, je zcela běžné, že gentleman pomáhá ženě oblékat či svlékat kabát. Číňané ale na něco takového nemusejí být zvyklí,“ dodal.

Komunikace mezi Obamou a Putinem evidentně vázne (zdroj: ČT24)