Brazilská policie je postrachem – ročně zabije nejvíce lidí

Rio de Janeiro – Brazílie se připisuje nepříjemné prvenství. Její policie patří k nejsmrtonosnějším na světě. Muži v jejích řadách zabijí v průměru víc než 2 200 lidí ročně, což je například šestkrát více než ve Spojených státech. Realitou Brazílie jsou nebezpečná města, drogové gangy a podezření na korupci u policie. To vše v zemi, kde se už za dva roky konají letní olympijské hry.

Postrach jménem brazilská policie (zdroj: ČT24)

Brazilští policisté zabili od roku 2009 zabili skoro 11 200 lidí. Většinou ve chvíli, kdy byli ve službě. „Jen za pět let policisté zabili stejný počet lidí jako američtí strážníci za 30 let,“ srovnává Renato de Lima z Brazilského fóra veřejnou bezpečnost. I kritici policejní práce přitom připouštějí, že to strážci zákona mají těžké. Skoro neustále se pohybují v nepřátelském prostředí, odkud kdykoliv hrozí útok. Vzhledem k nebezpečí, kterému jsou denně vystaveni, navíc berou nízké platy.

Povolání policisty považuje většina Brazilců za druhořadé a nedůstojné. „Obecně policii v Brazílii důvěřuje jen velmi málo lidí. Přitom nejmíň právě v oblastech, kde se násilí rozmáhá nejvíce,“ tvrdí bezpečnostní analytik Ignacio Cano.

Policisté se proto snaží získat autoritu jinak. Na hlídky vyráží ve velkých skupinách, s obrněnými vozy a rukou na spoušti zbraně. Problém často neřeší slovně, ale rovnou činy. Drsný postup přitom zdůvodňují odporem při zatýkání. Množí se přitom případy, kdy ohledání mrtvého naznačuje, že oběť utíkala nebo dokonce klečela. Tresty za takové zneužití pravomoci přitom padají jen výjimečně. Jen loni dala brazilská vláda na větší bezpečnost svých obyvatel v přepočtu přes 550 miliard korun. Letos to má být ještě víc i kvůli pořádání fotbalového MS.

Vydáno pod