Kreml chystá vlastní encyklopedii na webu – prý lepší než Wikipedii

Petrohrad – Ruští politici nejsou příznivci internetu. Prezident Vladimir Putin ho označil za projekt CIA s tím, že nepřátelé Ruska jsou prý hlavně na síti. Kreml omezuje obsah webu, který se mu nelíbí, a z ruského internetu tak zmizelo už na tisíc webových stránek. Úřady blokují projevy, které kritizují oficiální politiku, a hodlají dokonce přijít s vlastní internetovou encyklopedii, která – jak Moskva říká – zajistí lidem důvěryhodnější informace, než jsou na Wikipedii.

Politická nebo sociální témata cenzuru dráždí a bloggeři jsou letos vystaveni vůbec největšímu nátlaku. Řada populárních blogů už je nedostupná. „Napsali jste politický text, ale v komentáři k němu tajná policie přidala návod k sebevraždě a to stačí, aby byla vaše stránka zablokovaná,“ vysvětluje praktiky Kremlu aktivista Georgij Alburov.

Blokovány jsou v souladu se zákonem stránky s dětskou pornografií, nabídkami narkotik anebo instrukcemi teroristům a sebevražedným útočníkům. Ze sítě zmizela už tisícovka stránek a opozice se obává, že může jít o zástěrku pro boj s kritiky režimu. Kontrola internetu, ale i sdělovacích prostředků se zpřísnila zvláště nyní, v době ukrajinského konfliktu. Důležité je vždy vyzdvihnout zásluhy Ruska.

Zpravodaj ČT: Rusové na Západ nechtějí

„Ruská státní duma připravuje řadu zákonů. Dále jsou to státem kontrolované sdělovací prostředky, které přicházejí s velmi intenzivní masáží nacionalismu, když upozorňují na to, že veškerou vinu za Ukrajinu nese Západ, který je tedy nepřítelem. Někteří lidé ale sami nechtějí jezdit na Západ. Mezi Rusy se rozšířila fáma, že jejich bankovní karty nebudou nikde akceptovány a že se na ně na Západě dívají skrz prsty. Do izolace Rusy dostává vláda,“ prohlásil Miroslav Karas.

Internet Kremlu nevoní (zdroj: ČT24)

Prezidentská knihovna oznámila, že Rusové by měli mít přístup ke spolehlivějším informacím o své zemi. Ty, které nabízí internetová encyklopedie Wikipedie jsou prý nedostatečné. Autoři ruské verze Wikipedie vědí, že některá hesla nejsou vždy věrohodně ověřena. Předností prezidentského projektu je, že mohou být zveřejněna fakta z regionálních databází, k nimž je obvykle složitý přístup. Přesto se ale tvůrci internetové encyklopedie nového projektu neobávají.

„Nemyslím si, že to bude konkurence pro Wikipedii, protože jsme přece jen o něco silnější a pestřejší,“ tvrdí Vladimir Medějko, ředitel ruské verze Wikipedie. Kritici prezidentské verze encyklopedie vidí snahy nacionalistů a pseudovlastenců chválit jen to, co je ruské. Obávají se, že Kreml bude chtít přepsat dějiny podle svých představ.