V USA už nesněží – teď bude tát, pršet a přijdou záplavy

Buffalo (USA) – Severovýchod Spojených států se po třech dnech sněžení připravuje na novou hrozbu. Meteorologové předpovídají pro další dny déšť a oteplení až na 15 stupňů a s tím související mohutné záplavy. V Buffalu a jeho okolí totiž během tří dnů napadlo tolik sněhu jako obvykle skoro za celý rok.

Lidé se pustili do odklízení bílé nadílky, často je to ale marný boj. Malé sněžné frézy odstraní jen svrchní vrstvu, zbytek je tvrdý jako kámen a musí se prý musí doslova odvrtat. Frézy, pluhy a nákladní auta jezdí bez přestávky. Jde totiž o závod s časem. Sněžit sice přestalo, oteplení ale přinese tání, tání přinese vodu a voda přinese povodně, varoval guvernér státu New York Andrew Cuomo. Nejdřív by mělo podle meteorologů napršet. Sníh ještě víc ztěžkne – a pak začne tát. Lopaty a sněžné frézy by tak brzy mohly nahradit čerpadla a čluny.

Stále platí varování, aby lidé nevyjížděli na zasněžené silnice, pokud to není nezbytně nutné. Někde je úplný zákaz – včetně 225 kilometrů dlouhého úseku dálnice New York State Thruway. V mnoha obchodech dochází jídlo a místní vyrážejí na nákupy se sáněmi. Hrozilo dokonce, že přijdou o víkendový zápas svého týmu amerického fotbalu. Stadion Buffalo Bills je zasypaný sněhem a nepomohly ani úřady kritizované výzvy NFL pro dobrovolníky s lopatami. Utkání se ale nakonec podařilo přesunout do Detroitu.

Mohutné přívaly sněhu na severovýchodě USA si vyžádaly nejméně 12 mrtvých. V některých oblastech státu New York napadlo ve čtvrtek 90 centimetrů nového sněhu, který zvýšil pokrývku na takřka 2,5 metru. Velké problémy nyní způsobuje propadání přetížených střech, především u montovaných domků. Z nich již záchranáři evakuovali přes 50 lidí, stejně tak přesunuli do bezpečí asi 180 obyvatel domova pro seniory, jehož stropy se začaly pod tíhou sněhu vydouvat.

Nezvykle chladné počasí postihlo všechny americké státy, většinou se teplota pohybovala kolem nuly. Příčinou byl chladný arktický vzduch, který proudí na jih a srazil se s teplým vzduchem nad Velkými jezery.

Severovýchod USA se připravuje na záplavy (zdroj: ČT24)