Potvrzeno. Gurlittova sbírka spočine v Bernu

Bern - Muzeum umění ve švýcarském Bernu přijme stovky obrazů z nacistické éry, které se našly u sběratele Cornelia Gurlitta. Řada děl ale zatím zůstane v Německu, dokud nebude identifikován skutečný vlastník. U některých děl ve sbírce totiž není jasné, jestli je nacisté neukradli Židům.

Jedenaosmdesátiletý Cornelius Gurlitt, syn obchodníka s uměním Hildebranda Gurlitta, letos v květnu zemřel. Stalo se tak necelý měsíc poté, co státní zastupitelství v Augsburgu rozhodlo o vrácení jeho sporné kolekce. Gurlitt v závěti sbírku odkázal soukromé nadaci Muzea výtvarného umění v Bernu, které dostalo šest měsíců na rozhodnutí, jestli díla přijme. 

Gurlitt uzavřel s německou vládou dohodu o prověření původu děl, kterou muzeum hodlá respektovat. Podle ředitele Christopha Schäublina vrátí dědicům původních majitelů všechna díla, u nichž se prokáže, že je nacisté ukradli.

Podezření panuje u zhruba 240 děl z Gurlittovy sbírky. „Všechna díla ze závěti, u nichž se prokáže, že byla nacisty ukradena původním vlastníkům, nebo ta, u nichž to bude velmi pravděpodobné, budou bez dalších 'když' nebo 'ale' vrácena oprávněným žadatelům,“ potvrdila pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová. 

O vrácení uměleckých děl mohou dědicové původních majitelů žádat německou vládu. Pokud prokážou, že mají na díla skutečně nárok, kabinet nařídí muzeu v Bernu, aby konkrétní díla vydalo. Německá vláda také bude nadále financovat zkoumání původu děl z Gurlittovy sbírky. Všechna díla, u nichž bude závažné podezření, že je nacisté ukradli židovským majitelům, se podle Grüttersové objeví v internetové databance Lostart.de, aby je dědicové původních vlastníků mohli snadno dohledat.  

Gurlittovu závěť ale překvapivě napadla jeho 86letá sestřenice. V rukou má lékařské dobrozdání. Podle něj byl Gurlitt nepříčetný. Obrazy údajně odkázal neutrálnímu Švýcarsku, protože si myslel, že ho pronásledují nacisté. „V okamžiku psaní závěti trpěl paranoidními představami,“ píše se v prohlášení.

Gurlittovu sbírku přijme Švýcarsko (zdroj: ČT24)

Německé úřady předloni zabavily přibližně 1 280 děl z překvapivého nálezu, který učinily v mnichovském Gurlittově domě při prohlídce kvůli podezření z daňových podvodů. Letos se navíc našly další dvě stovky děl uskladněných v Gurlittově nemovitosti v Salcburku.  

Sbírka v odhadované hodnotě až jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun) tak obsahuje téměř dva tisíce položek a jsou v ní zastoupena i velmi slavná jména - mimo jiné Eugene Delacroix, August Rodin, Edouard Manet, Henri Matisse, Marc Chagall či Pablo Picasso.