Nový podvodní robot ví, jak silná je vrstva ledu na Antarktidě

Z lodi nebo ze satelitu znají vědci Antarktidu už dlouho, nyní ale získali zbrusu nového podvodního robota, který jim umožní změřit přesně tloušťku ledu. „To, co vidíme shora, to je snadné, známe to z letadla nebo satelitu. Ale dolů už nedohlédneme. A to je na tomhle projektu skvělé,“ vysvětlil oceánograf Woods Hole význam speciálního robota. Přístroj během několika expedic zbrázdil 500 tisíc metrů čtverečních v blízkosti Antarktického poloostrova.

Kombinace všech souborů dat - ze satelitů, ledoborců, vrtů a právě podvodního robota - teď vědcům umožnila sestavení přesné trojrozměrné mapy plovoucího antarktického ledu v dané lokalitě. S ní budou od nynějška porovnávat všechna další měření a zjišťovat tak, proč a jak rychle led taje nebo přibývá.

„V Arktidě máme úžasné možnosti a víme mnoho o síle ledu díky ponorkám, které se zanořují pod led a měří přitom sonary jeho tloušťku. Ale tady v Antarktidě nemůžeme mít ponorky kvůli Antarktické smlouvě,“ vysvětlil Jeremy Wilkinson z Britského antarktického výzkumného programu, proč tento dálkově ovládaný přístroj vznikl.

Satelitní měření totiž zkreslují vrstvy sněhu. A vrty a prosté pozorování v terénu jsou také omezené, lodě totiž všude nemohou. „Někdy loď není dost silná, aby led prorazila. Takže i když led měříme z ledoborců velmi přesně, máme tak trochu zkreslená data,“ upřesnil Wilkinson.

Nový podvodní robot ví, jak silná je vrstva ledu v Antarktidě (zdroj: ČT24)