Z lovce kosatek ochráncem, pro Jeffa Fostera byl byznys s kytovci příliš krutý

Praha - Po celém světě žije v zajetí skoro šest desítek dravých kosatek, které jsou obětí komerčního úspěchu zábavních parků, na hony vzdálených jejich přirozenému prostředí. Jeff Foster za osmnáctiletou kariéru pochytal a pro zábavní parky v Americe, Francii a Japonsku vycvičil přes dvě desítky velryb. Začalo ho ale tížit svědomí a uvědomoval si, že trhá mláďata od rodin, které drží pospolu celý život. Proto se teď kosatky snaží chránit.

Výzkum posledních 40 let prokázal, že na rozdíl od mnoha jiných druhů tihle vysoce inteligentní a společenští savci žijí na svobodě mnohem déle než v betonových bazénech. „Jeden z důvodů, proč jsem změnil názor na chov těchto zvířat v zajetí, je, že se bazény nezměnily od 80. let,“ vysvětlil Foster.

Z lovce se proto stal ochránce. Od té doby v Turecku rehabilitoval dva týrané delfíny. Podílel se na záchraně dezorientované kosatky Springer v Pugetově zálivu i na osvobození filmového Willyho, slavné Keikó. Ta ale po dekádách zajetí přežila na svobodě jen krátce.

Horizont: Z lovce kosatek jejich ochráncem (zdroj: ČT24)

Před dvěma lety ale Jeff Foster málem přešel etickou hranici znovu. Dostal velmi lákavou nabídku: 7 milionů dolarů za akci u Pacifického pobřeží Ruska. „Sedm milionů dolarů za kompletní dodávku. Odchyt zvířat, výběr, úvodní výcvik a dopravu na místo určení,“ upřesnil Foster. Šest kosatek mělo čínské kupce. „Mluvilo se o tom, že dvě zvířata měla jít na olympiádu. Do města, o kterém jsem nikdy neslyšel: Soči,“ dodal Foster.

Dějiště zimních her, které proběhly letos, opravdu má malé delfinárium. To ale popřelo, že by se kosatky snažilo získat a informaci nazvalo podvrhem, který měl pošpinit jméno olympijských her. Ruský úřad pro rybolov ale skutečně v roce 2012 vydal povolení na dvě kosatky z Ochotského moře a ochranáři tam vloni zaregistrovali odchyt víc než deseti mláďat. Jeff Foster ale u toho nakonec nebyl.

Jeffa Fostera teď zaměstnává něco úplně jiného než odchyt ohrožených zvířat, a to osud kosatky Morgan. Ztracenou a nemocnou ji našli Nizozemci u svých břehů, odkud putovala do zábavního parku na Kanárských ostrovech. Tamní větší kosatky jí ale ubližují, a ona sama tluče hlavou o stěnu bazénu. Po zdlouhavých odvoláních se ale letos nizozemský soud přiklonil k názoru majitele parku, že Morgan by na svobodě uhynula. Bývalý lovec tak zjišťuje, že je daleko lehčí velrybu chytit než pro ni získat svobodu.