Příměří uprostřed příměří: Boje o doněcké letiště utichly

Kyjev - Zmocněnci Ukrajiny a Ruska se dohodli na zastavení bojů v prostoru doněckého mezinárodního letiště, které zde mezi ukrajinskou armádou a proruskými radikály probíhají už několik měsíců. Klid zbraní podle Kyjeva dojednali členové rusko-ukrajinské vojenské komise, která má dohlížet na dodržení příměří vyhlášeného v září. Moskva uzavření dohody potvrdila, oznámila ale, že se ruská strana jednání aktivně neúčastnila. Dohodu prý uzavřela ukrajinská armáda s doněckými separatisty.

Redaktor ČT: Příměří je jen na papíře (zdroj: ČT24)

Ruští důstojníci byli podle vyjádření Moskvy pouze zprostředkovateli vyjednávání, do samotného jednání a uzavření dohody se nezapojovali.

Podle večerních zpráv ukrajinských novinářů střelba na letišti skutečně ustala. Před uzavřením dohody o příměří přitom dnes povstalci letiště ostřelovali nejméně osmkrát. 

Dohodu o klidu zbraní si vynutily sílící bojové operace na severu Doněcka, kde mezinárodní letiště leží. Letecký uzel byl během bojových operací prakticky zničen. V podzemí několika terminálů se udrželi ukrajinští vojáci, kteří po dlouhé týdny odolávali dělostřeleckému a raketovému ostřelování vedenému z pozic separatistů. Navzdory příměří, dojednanému v září v běloruském Minsku, byly boje stále silnější a zvyšoval se i počet civilních obětí v okolních čtvrtích.

Do bojů o letiště se po boku separatistů zapojily i ruské speciální jednotky. Kyjev navíc obvinil Moskvu, že do oblasti dodala dělostřeleckou munici, aby tlak povstalců na letiště podpořila. Ukrajina obviňuje Moskvu z vyslání vojáků na východ země opakovaně. Kreml nařčení z přímého vměšování do konfliktu důrazně odmítá, zároveň ale připouští, že na Donbasu působí ruští dobrovolníci včetně „vojáků na dovolené“.

Boje o doněcké letiště
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko dnes prohlásil, že boje u doněckého letiště byly o víkendu mimořádně tvrdé. „Jsou tam ruské speciální síly. Již třetím dnem se o něco pokoušejí,“ řekl. Během uplynulých 24 hodin podle něj zahynuli při ostřelování letiště tři ukrajinští vojáci. Nynější vystupňování dělostřelecké palby pak dal do souvislosti s novým ruským konvojem nákladních vozů, který na východ Ukrajiny dorazil v neděli. Moskva ale trvá na tom, že její zásilky pomoci jsou výhradně mírové.

Konflikt na Ukrajině si podle aktuální bilance OSN vyžádal přes 4 350 mrtvých a více než 10 000 zraněných. 

Vydáno pod