Princ Harry odhalil tajemství: Bojí se veřejných vystoupení

Londýn – Jaké je největší tajemství britského prince Harryho? Máme-li mu věřit, pak je to jeho nervozita před jakýmkoliv veřejným vystoupením. Jeho charitativníí organizace Sentebale totiž přišla u příležitosti světového Dne boje proti AIDS s výzvou #FeelNoShame, aby se lidé podělili o své tajemství - a Harry šel rovnou příkladem. Organizace chce svou iniciativou pomoci pacientům nakaženým virem HIV zbavit se stigmatu a obav z veřejného odhalení své nemoci.

„Uděláme z tohoto dne boje proti AIDS den, kdy se nikdo nebude muset stydět za svá tajemství,“ prohlásil princ Harry a sdělil pak světu napjatě očekávané tajemství. „Jsem neuvěřitelně nervózní před veřejnými vystoupeními bez ohledu na velikost publika,“ řekl. „Navzdory tomu, že se celou dobu směji a žertuji, jsem neuvěřitelně nervózní. Dokonce by se dalo říct, že mám přímo strach,“ upřesnil.

Prince Harry has revealed his secret! Please get involved. Tweet your secret to #feelnoshame http://t.co/3I74F6Dfbn https://t.co/RlUAPr5GZx

Veřejnost od prince možná čekala víc - třeba nějaké tajemství, které Harryho trápí a sžírá stejně jako ty, kteří mluví ve spotu jihoafrické charity. „Můj partner věděl, že je pozitivní, dva roky před tím, než mě v roce 2004 nakazil. Protože se tolik mluvilo o stigmatu a diskriminaci v souvislosti s HIV, trvalo mi šest let, než jsem s tím šla na veřejnost,“ přiznává například Cindy Pivacicová, která s virem HIV žije už deset let s pomocí léků, které dokáží oddálit nástup neléčitelného AIDS - tedy selhání imunity.

K uvedeným lékům má přístup třikrát víc lidí než před pěti lety, odborníci ale varují před vedlejšími efekty. „Podléháme sebeuspokojení na všech úrovních. Sebeuspokojení podléhá vláda, která nebere HIV dost vážně. Sebeuspokojení podléhají mladí lidé, kteří o HIV vědí méně než před pěti lety,“ varuje jihoafrický aktivista Mark Heywood.

Strach ze smrtelné nemoci opadá. O to větší význam má osvěta a 1. prosinec, kdy si celý svět připomíná boj s virem, který od začátku 80. let zabil na 40 milionů lidí. Tempo šíření viru sice zpomaluje, nakažených přesto přibývá. Nejvíc v subsaharské Africe - ovšem není to problém jen černého kontinentu. „Lidé si většinou myslí, že jim nic nehrozí, nebo se bojí toho, že život s HIV bude tak děsivý, že to raději vytěsní. Diskriminace lidí s HIV a falešný obraz toho, že život nakažením končí, způsobují, že lidé nechodí na testy,“ varuje německý aktivista Holger Wicht z organizace Deutsche AIDS-Hilfe.

Na celém světě žije 35 milionů lidí s HIV. Podle OSN dvě třetiny z nich nevědí, že jsou infikovaní. Virus je pro ně smrtelné tajemství, které čeká na prozrazení.