Obama si vybral: Novým šéfem Pentagonu bude Ash Carter

Washington - Novým americkým ministrem obrany by se měl stát Ashton Carter, bývalý náměstek odstupujícího šéfa tohoto resortu Chucka Hagela. Jeho nominaci dnes oznámil prezident Barack Obama. Šedesátiletého Cartera ještě musí ve funkci potvrdit Senát; předpokládá se ale, že nový ministr hladce projde. V jeho prospěch hovoří letitá znalost struktur Pentagonu, dobré vztahy s jeho vysoce postavenými činiteli a schopnost řídit vysokorozpočtovou organizaci, jakou je americké ministerstvo obrany. Naopak jeho Achillovou patou je to, že nemá vojenské zkušenosti z terénu.

Zkušenosti, které bývalý muž číslo dvě Pentagonu získal pod Hagelem i jeho předchůdcem Leonem Panettou, by mohl uplatnit při řešení trvalé krize na Blízkém východě a při přípravě na novou fázi vztahů s Afghánistánem. Příští ministr je „oprávněně považován za vynikajícího odborníka ve sféře národní bezpečnosti“, prohlásil Obama. „Důvěřuji jeho mínění specialisty a jeho expertním hodnocením,“ dodal prezident. Podle Obamy patřil Carter už v minulých letech k jeho nejbližším bezpečnostním poradcům. Prezident ocenil Carterovu schopnost strategického myšlení a jeho znalosti vojenských technologií.

Po Robertu Gatesovi, Panettovi a Hagelovi bude Carter - bude-li Senátem potvrzen - čtvrtým ministrem obrany v Obamově prezidentském týmu. O jeho schopnostech ve Washingtonu málokdo pochybuje, podle kritiků je ale spíš politikem a manažerem než vojákem. Velitelské zkušenosti z bojových operací šedesátiletý Carter nemá. Jeho dosavadní šéf Hagel, veterán vietnamské války, nebyl dnešnímu Obamovu nominačnímu projevu přítomen.

Ash Carter nominován na ministra obrany USA (zdroj: ČT24)

Carterova nominace je zatím jedinou významnou změnou, kterou Obama učinil ve svém týmu od zahájení druhého prezidentského mandátu. Politickými názory Carter stojí uprostřed mezi americkou levicí a pravicí; uznávají jej i mnozí republikáni, takže schvalování v Senátu proběhne zřejmě bez potíží.

Carter většinou bývá „nejchytřejší člověk v místnosti“

Ashton Baldwin „Ash“ Carter vedl v letech 2009-2011 na ministerstvu obrany odbor nákupu zbraní, technologií a logistiky, od října 2011 do prosince 2013 byl náměstkem ministra obrany. V Pentagonu začal pracovat v roce 1981. Věnoval se hlavně problematice protiraketové obrany, jadernému arzenálu a vládním programům pro případ jaderné války.

Patří k expertům na jadernou problematiku a kdysi proslul tvrdým postojem vůči mocnostem, které by mohly vyvíjet nukleární zbraň. Před 20 lety, když byl tajemníkem ministra obrany v éře prezidenta Billa Clintona (1993-1996), kupříkladu neúspěšně navrhoval bombardovat jaderné komplexy v KLDR. V čele Pentagonu by tak mohl vnést nový vítr do současných rozhovorů o íránském jaderném programu.

Pozornost vyvolávají jeho akademické tituly - na Yaleově univerzitě a v Oxfordu vystudoval teoretickou fyziku a středověké dějiny. K jeho koníčkům prý patří studium „zaprášených archivů“. Americký server Politico uvedl, že Carter většinou bývá „ten nejchytřejší člověk v místnosti“. A jeho kritici dodávají, že to o sobě ví.