Další zastřelený černoch, další protesty - tentokrát v Arizoně

Washington – Asi stovka lidí protestovala ve čtvrtek večer v arizonském Phoenixu v reakci na další případ, kdy bělošský policista zastřelil neozbrojeného černocha. Muž zákona zde v úterý pronásledoval Rumaina Brisbona, který údajně prodával drogy, podle jeho rodiny ale jen nesl jídlo dětem. Když se střetli, policista se domníval, že černoch vytahuje zbraň, a vystřelil. Šlo ale jen o tubu s léky. Demonstranti požadovali, aby bylo zveřejněno střelcovo jméno.

Masové demonstrace se konaly v uplynulých dnech v mnoha amerických městech. Týkaly se dvou předchozích případů - zastřelení černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu a usmrcení černocha Erika Garnera v New Yorku. V obou případech se velká porota rozhodla policisty neobvinit. Nyní mnozí říkají, že vedle Browna a Garnera by se mělo mluvit právě i o Brisbonovi. Tento případ je ale také sporný a provází jej mnoho nejasností.

Čtyřiatřicetiletý otec čtyř dětí Brisbon, který měl již v minulosti policejní záznam, údajně zrovna prodával drogy, když ho policie odhalila. Jeho přátelé nicméně tvrdí, že šlo naopak o milujícího otce, který zrovna vezl jídlo svým dětem. Sporná není jen jediná věc: nebyl ozbrojený, když na něj policista vypálil dvě rány a zabil ho v přítomnosti jeho přítelkyně a patnáctiměsíčního dítěte. „Stalo se to, že policejní důstojník zavraždil mého klienta,“ uvedla advokátka Marci Kratterová. „A to, co říká policie, že se stalo, nedává vůbec smysl. Nesedí to,“ dodala.

Policie tvrdí, že se jeden z jejích členů choval za daných okolností naprosto správně. Vyšetřovatelé prý později nalezli v Brisbonově autě zbraň a marihuanu. Podle soudních záznamů byl muž již v roce 1998 obviněn z vloupání a před pěti lety z jízdy po vlivem omamných látek.

Policisté u Brisbona zasahovali na základě tipu, který dostali od veřejnosti, uvedl policejní mluvčí Trent Clump. Volající jim řekl, že v zaparkovaném černém cadillacu dochází k obchodování s drogami, na místo se proto vydal třicetiletý policista. Když k vozu dorazil, viděl, jak Brisbon vystupuje z auta a bere si něco z kufru. Na výzvu, aby ukázal ruce, prý černoch nereagoval a naopak si je prý dal k opasku. Policista pak vytáhl zbraň a Brisbon začal utíkat. Co se dělo dále, zůstává nejasné. Nicméně následně se prý střetli u dveří do domu Brisbonovy přítelkyně. Policista měl prý dojem, že v Brisbonově kapse nahmatal pistoli, a vypálil na něj dvě rány v okamžiku, kdy se domníval, že muž zbraň vytahuje. Až následně se ukázalo, že v kapse byly jen léky proti bolesti.