Diskriminace? Ředitel italské školy zakázal vánoční jesle

Řím – Ředitel školy v severoitalském Bergamu zatrhnul dětem vánoční jesličky. Tradiční symbol křesťanského svátku by podle něj diskriminoval školáky vyznávající jiné vyznání. Informovala o tom agentura APA.

Školáků, kteří nejsou křesťany, je ve zmíněné multikulturní vzdělávací instituci až polovina. Rodiče ale považují opatření za nesmyslné.

„Ten zákaz je absurdní. Proč by neměly děti nezávisle na své víře prožít radost, která je s Vánocemi spojena?“ prohlásil předseda krajně pravicové italské Ligy severu Matteo Salvini. Právě tato strana se postavila do čela kritických reakcí. Salvini se rozhodl školu navštívit a jako dárek s sebou vzít betlém.

Ředitele školy Luciana Mastrorocca ale ani protesty neobměkčily. „Veřejná škola nesmí žádným způsobem nikoho diskriminovat,“ zdůraznil. Zakázané jesle chtěl ve své třídě vystavit jeden z učitelů.

Betlém nebo také jesličky je umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Právě narozený Ježíš leží v nuzném chlévě na seně v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary. Scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiné). Betlémy jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové aj. V některých místech je i tradice živých betlémů.