Z Afriky přes Itálii za lepším do Francie. Uprchlíci se nevzdávají

Paříž - Převážně afričtí uprchlíci, kteří se chtějí dostat do Francie, čím dál víc využívají přechod na italsko-francouzské hranici u města Manton. Někdy se jich o to pokouší až tisíc za jediný týden. Tamní policie se snaží kontrolovat všechny vlaky přijíždějící z Itálie. Přesto příliv uprchlíků zastavit nedokáže a žádá ministerstvo vnitra o pomoc.

Vintimiglia je poslední italská zastávka před hranicí. Třeba Kamerunce Džibríla už Francouzi už jednou vrátili. Teď čeká na vlak, do kterého nenastoupí moc jiných uprchlíků. Nakonec, schovaný pod kapucí, policejní pozornosti unikl. „Říkali mi, že to trvá třeba i celý týden. A mně to vyšlo hned napodruhé,“ konstatoval uprchlík. 

Další čtyři Egypťané to zkusili přes den už poněkolikáté. Na kameru mluvit nechtěli, ale tvrdí, že to brzy zkusí znovu. Ve Francii už žili - podle všeho ilegálně. Proč z ní odjeli, sdělit nechtějí. Rozhodně se ale hodlají vrátit. 

Běženci z Afriky se snaží dostat přes Itálii do Francie (zdroj: ČT24)

Policejní stanicí na francouzské straně hranice jen za letošní rok prošlo přes 20 tisíc takových lidí. Někteří z nich se pokoušejí o přechod třeba i několikrát za den - po silnici, pěšky přes hory, ale nejčastěji vlakem. V Itálii jich na nádraží skoro pořád několik vyčkává na vhodnou příležitost.

Policie si zoufá

Hned na prvním francouzském nádraží ale čeká početná policejní hlídka. Vlak nepustí dál, dokud všechny nezkontroluje. Občas vyvedou ven všechny pasažéry. „Je to docela silný pocit bezmoci, zbytečnosti, že to k ničemu není. Ti lidé se pořád vracejí,“ podotkl policista Laurent Laubry. 

Místní úřady nevidí jinou možnost, než znovu zavést kontroly na hranici, která přitom dělí dvě země uvnitř schengenského prostoru. Vzhledem ke konfliktům v Africe a na Blízkém východě nečekají, že by se uprchlická vlna měla v dohledné době zastavit.