„Den klidu“ na východní Ukrajině – vydrží příměří?

Kyjev – Na východě Ukrajiny začal mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními vojsky ráno platit „den klidu“ zbraní, který je považován za klíčový pro další vyhlídky urovnání konfliktu. Podle povstalců prý těžká palba na frontové linii v Donbasu v noci utichla. K dnešnímu příměří se minulý týden zavázaly obě bojující strany. Velení ukrajinské armády v ranním prohlášení závazek potvrdilo, obě strany ale varují, že v případě napadení budou palbu opětovat. Předchozí příměří, dojednané počátkem září v Minsku, se ovšem příliš nedodržovalo: od jeho uzavření bylo každý den v průměru zabito 13 lidí – vojáků, rebelů i civilistů.

Na východě Ukrajiny má nastat klid zbraní (zdroj: ČT24)

„Předběžná informace shromážděná z měst a obcí Doněcké lidové republiky potvrzuje, že k masivnímu ostřelování ani bombardování v noci nedošlo. I ráno je situace klidná,“ citoval Interfax činitele doněckého „ministerstva obrany“. Podle ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany se nicméně ještě v pondělí večer střílelo v okolí Doněcku a města Debalceve. O ztrátách se zprávy z bojišť nezmiňují.

Na Donbasu se dnes má sejít kontrolní komise složená se zástupců obou bojujících stran a Ruska. Moskva tvrdí, že ruští generálové zařazení do skupiny fungují výhradně v úloze prostředníků. Výsledkem jednání má být časový harmonogram stažení těžké výzbroje. V dalších krocích se počítá s výměnou zajatců, likvidací minových polí a demilitarizací ochranného pásma mezi jednotkami obou stran. To vše ale jen za předpokladu, že obě strany budou zastavení palby dodržovat.  

Navzdory nové dohodě o příměří pokračovaly podle ukrajinských i ruských médií na Donbasu do poslední chvíle poměrně masivní přesuny vojsk. Podle ukrajinské agentury Unian do Doněcku dorazily v noci dvě roty ruských vojáků a žoldnéřů. Přesun kolony potvrdili i povstalci s tím, že jde o „pravidelnou rotaci“ vzbouřeneckých vojáků v první palebné linii.

Jednání v Minsku odloženo - zřejmě na pátek

V Minsku se má tento týden sejít takzvaná kontaktní skupina, složená z představitelů Kyjeva, Moskvy a povstaleckých „lidových republik“. Jednání zprostředkují zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Původně bylo oznámeno, že rozhovory mají být zahájeny už dnes, podle diplomatických zdrojů agentury TASS byly odloženy pravděpodobně na pátek. Důvodem jsou údajně nejasnosti ohledně přesného programu jednání.

Povstalci požadují, aby Kyjev odvolal hospodářskou blokádu Donbasu a obnovil výplatu sociálních dávek a důchodů pro obyvatele povstaleckých území. Nesouhlasí prý rovněž s tím, aby se minských jednání účastnili evropští prostředníci. Jakoukoli dohodu s Ukrajinci odmítl nepsaný vůdce doněckých separatistů Igor Strelkov. Napsal, že „dokud nepřítel nepadne, válka nekončí“. Navzdory nové dohodě o příměří pokračovaly podle ukrajinských i ruských médií na Donbasu do poslední chvíle poměrně masivní přesuny vojsk.

V Kyjevu by dnes také měla delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájit jednání s novou ukrajinskou vládou o záchranném programu, který by odvrátil hrozící kolaps ekonomiky země. Kyjev by rád co nejrychleji, nejlépe ještě do konce roku, získal 2,7 miliardy dolarů jako další část pomoci.