Jižní Kalifornii postihla rekordní bouře. Způsobila záplavy i tornádo

Los Angeles - Nejhorší bouře za poslední roky udeřila na americkém západním pobřeží. S vydatným deštěm a silným větrem se potýkala hlavně jižní část Kalifornie. Prudký vítr a déšť vyvracely stromy, strhávaly střechy, zavinily lokální záplavy a sesuvy půdy. Část Los Angeles po deseti letech dokonce zažila menší tornádo. Bouře si vyžádala přinejmenším tři oběti.

Záplavy, sesuvy i menší tornádo - jih Kalifornie postihla rekordní bouře (zdroj: ČT24)

Jednoho z mrtvých mužů policie nalezla v odvodňovacím kanálu ve městě Garden Grove nedaleko Los Angeles. Od čtvrtka tak v důsledku deštivého počasí přišly na západním pobřeží USA o život už tři lidé. 

V obci Camarillo Springs, asi 50 kilometrů severozápadně od Los Angeles, poškodila lavina z bahna a kamení téměř dvacet budov a přehradila místní hlavní komunikaci. Tuto oblast loni postihly rozsáhlé lesní požáry, které připravily svahy o porost, jenž by mohl podle odborníků sesuvům zabránit. 

V samotném Los Angeles se podařilo hasičům z rozvodněné řeky zachránit dva tonoucí lidi. Jižní část města postihlo malé tornádo, první od roku 2004, které poškodilo střechy tří domů. 

Silný vítr zpřetrhal také dráty elektrického vedení, bez elektřiny je nyní v okolí Los Angeles asi 78 tisíc lidí. Ve státech Oregon a Washington na severozápadě USA je po čtvrteční bouři bez proudu stále asi 200 tisíc obyvatel.

Vydáno pod